Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
SvD historia

Brexit och nyval till trots – Elizabeth II består

Hon är den levande monark som regerat längst i hela världen. Idag, fredag, fyller hon 91 år. I februari i år firade hon 65 år vid tronen. Grattis Elizabeth II.

Foto: IBL Bild 1 av 4

Elizabeth I med nyfödda prinsessan Elizabeth 1926.

Foto: IBL Bild 2 av 4

Elizabeth under sena 1920-talet

Foto: IBL Bild 3 av 4

Hela den kungliga familjen.

Foto: IBL Bild 4 av 4

Bild 1 av 7

Foto: IBL

Familjen och det tidiga livet

Den 21 april 1926 föds Elizabeth Alexandra Mary. Få hade vid tiden för hennes födelse kunnat föreställa sig att hon en dag skulle bli statsöverhuvudet över sexton självständiga stater, den Engelska kyrkans högsta beskyddare och symboliskt överhuvud för 52 länder.

Elizabeth I med nyfödda prinsessan Elizabeth 1926. Foto: IBL

Elizabeths pappa, Prins Albert, var andra barnet och egentligen aldrig tänkt att ta över tronen efter sin far. Den var reserverad för den äldre brodern Edward. Det var också storebrodern som efter George V:s död blev kung 1936. Men bara ett år efter tronövertaget abdikerar han för att vara med sin älskarinna, amerikanskan Wallis Simpson. Skandalen var ett faktum. Prins Albert kröntes och tog namnet George VI, efter sin far, för att återställa förtroendet för monarkin. Pappans nya roll förändrade också livet för den då tio åriga Elizabeth.

Elizabeth under sena 1920-talet Foto: IBL

Från att ha levt ett liv präglat av kunglig flärd, men undantaget bördan av att vara tronarvinge, började nu Elizabeth skolas in i rollen att bli det brittiska kungadömets förgrundsgestalt och ledare. Tillsammans med systern prinsessan Margaret hemskolades hon och familjen spenderade sin tid i deras hem i London och The royal lodge i Berkshire, England.

Hela den kungliga familjen. Foto: IBL
Annons
X
Annons
X

Evakuerade ”sessor”.

Foto: IBL Bild 1 av 2

Prinsessan Elizabeth är en utmärkt mekaniker.

Foto: Mary Evans / IBL Bild 2 av 2

Bild 2 av 7

Andra världskriget bryter ut

Evakuerade ”sessor”.
Evakuerade ”sessor”. Foto: IBL

En 13-årig Elizabeth blir tillsammans med Margaret förflyttad från London när andra världskriget bryter ut under hösten 1939. I radioprogrammet ”Children’s hour” gör Elizabeth sitt första publika framträdande där hon talar till landets alla barn som blivit evakuerade.

1945 tar Elizabeth själv värvning för att stötta de allierade i kampen mot nazismen. Hon blev både en skicklig bilkörare och mekaniker. Månaderna som volontär i kriget gav prinsessan en unik möjlighet att vara del av en värld långt ifrån den kungliga vardagen, och under firandet av ”Victory in Europe day” tilläts hon att tillsammans med sin syster delta anonymt som en av folket och ta del av segeryra, glädje och festligheter.

Prinsessan Elizabeth är en utmärkt mekaniker. Foto: Mary Evans / IBL
Annons
X
Annons
X

Bröllopsfoto.

Foto: IBL Bild 1 av 2

Mamma Elizabeth med barn.

Foto: IBL Bild 2 av 2

Bild 3 av 7

Familjen Windsor

Bröllopsfoto.
Bröllopsfoto. Foto: IBL

Bara två år efter krigsslutet gifter sig Elizabeth med Philip Mountbatten, son till prins Andrew i Grekland. De båda hade träffats strax innan kriget utbrott och trots att de var väldigt olika – Elizabeth tyst och reserverad, Philip utåtriktad och busig – så blev den då 13-åriga prinsessan förtjust direkt. Pappa kungen var dock länge tveksam till dotterns val av make.

Sviterna av kriget var vid tiden för bröllopet fortfarande påtagliga och Elizabeth, prinsesstatusen till trots, samlade klädkuponger för att få tyg till sin klänning. Det nygifta paret tog familjenamnet Windsor, och bara ett år senare föddes prins Charles. Paret fick tre barn till; Anne, Andrew och Edward.

Mamma Elizabeth med barn. Foto: IBL
Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Drottning Elizabeth möter pressen efter beskedet om sin pappas död.

  Foto: IBL Bild 1 av 2

  1953 kröns drottning Elizabeth II.

  Foto: IBL Bild 2 av 2

  Bild 4 av 7

  Faderns bortgång

  Drottning Elizabeth möter pressen efter beskedet om sin pappas död.
  Drottning Elizabeth möter pressen efter beskedet om sin pappas död. Foto: IBL

  Den 6 februari 1952 dör kung George VI i lungcancer och Elizabeth axlar manteln som regerande monark. Hon mottar dödsbeskedet i Kenya där hon och maken är på semester. De avbryter sin resa omedelbart och återvänder till London. Under flygresan inser man att den blivande drottningen inte har sin sorgedräkt med sig och man får skicka efter en dräkt som levereras till flygplanet vid ankomst.

  Drottning Elizabeths kröning året därefter blir den första att tv-sändas.

  1953 kröns drottning Elizabeth II. Foto: IBL
  Annons
  X
  Annons
  X

  Drottningen vid silver– och safirjubileet.

  Foto: IBL Bild 1 av 2

  W. Churchill och Elizabeth II efter en gemensam middag 1955.

  Foto: IBL Bild 2 av 2

  Bild 5 av 7

  Imperiet där solen aldrig går ner

  Drottningen vid silver– och safirjubileet.
  Drottningen vid silver– och safirjubileet. Foto: IBL

  Under 1960 och 1970-talen blir flera brittiska kolonier i Afrika och Karibien självständiga. Men än idag är Elizabeth II statsöverhuvudet i många av de forna kolonierna, genom vad som kallas ”The commonwealth of nations”.

  Elizabeth II har under årens lopp firat silver–, guld– och diamantjubileum för att markera 25, 50 och 60 år vid tronen. Som enda monark i Storbritanniens historia firade hon i februari 2017 safirjubileum – 65 år som drottning.

  Hon har under sin tid som monark haft 13 premiärministrar under sig. Från Winston Churchill till Theresa May.

  W. Churchill och Elizabeth II efter en gemensam middag 1955. Foto: IBL
  Annons
  X
  Annons
  X

  Prins Charles och Dianas bröllop 1992.

  Foto: IBL Bild 1 av 2

  Prinsessan Dianas begravning.

  Foto: IBL Bild 2 av 2

  Bild 6 av 7

  Isdrottningen?

  Prins Charles och Dianas bröllop 1992.
  Prins Charles och Dianas bröllop 1992. Foto: IBL

  Elizabeth II har ansetts vara både kall och hård, särskilt vid prinsessan Dianas död 1997. Den omtyckta prinsessan, som ofta kallades ”the people’s princess”, dog i en bilolycka i Paris fem år efter att hon och prins Charles skilt sig.

  När dödsbeskedet nådde drottningen var hon tillsammans med prins Charles och hans och Dianas söner i Skottland. Medan landet sörjde Dianas bortgång förblev Elizabeth tyst och det var inte förrän hon återvände till Buckingham palace som hon gick ut med ett officiellt uttalande om prinsessans våldsamma död. Kritiken mot Elizabeth var massiv och rykten cirkulerade att drottningen inte ville ge Diana en kunglig begravning, vilket förargade det brittiska folket.

  Den 6 september 1997 fick Diana sin kungliga begravning. Över 32 miljoner britter och 2 miljarder människor världen över bevittnade ceremonin som tv-sändes.

  Prinsessan Dianas begravning. Foto: IBL
  Annons
  X
  Annons
  X

  Elizabeth II har varit ute och jagat.

  Foto: ADO Bild 1 av 2
  Foto: Mary Evans / IBL Bild 2 av 2

  Bild 7 av 7

  Livet bortom rampljuset

  Elizabeth II har varit ute och jagat.
  Elizabeth II har varit ute och jagat. Foto: ADO

  Privat gillar Elizabeth II att jaga och hon har under hela livet omringat sig med hundar och hästar. Hon sägs vara extra förtjust i hundrasen Welsh corgis, avlar fullblods hästar och syns på flera hästlopp varje år. Hon har sedan barnsben själv varit en duktig ryttare.

  Elizabeth är mormor och farmor till åtta barnbarn och fem barnbarnsbarn.

  Drottningen har flera gånger blivit porträtterad i film och serier, där de kanske mest kända är Helen Mirren, som mottog både en oscar och en Golden globe för sin huvudroll i ”The Queen”, och Netflix serien ”The crown” med Claire Foy i rollen som den unga drottningen.

  Foto: Mary Evans / IBL
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X