Annons
X
Annons
X

Elitseriedörren stängs för NHL-svenskar

Det blir inga lockoutade NHL-spelare i elitserielagen. Åtminstone inte till en början.

– De spelare som skriver på för elitserien, ska förbinda sig att göra det för hela säsongen, säger Svenska hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

I dag fattar sannolikt Hockeyallsvenskan samma beslut.

Svenska hockeyfans kan sluta drömma om att se Henrik Lundqvist, Daniel Sedin och Nicklas Bäckström i elitserien i höst.
Svenska hockeyfans kan sluta drömma om att se Henrik Lundqvist, Daniel Sedin och Nicklas Bäckström i elitserien i höst. Foto: AP OCH SCANPIX

Brynäs kan glömma Nicklas Bäckström och Frölunda Henrik Lundqvist. Modo kan sluta drömma om bröderna Sedin och Timrå om Henrik Zetterberg.

Åtminstone om konflikten mellan den nordamerikanska hockeyligan NHL och spelarfacket NHLPA mynnar ut i vad alla bedömare tror blir en kortvarig lockout.

Elitserieklubbarna, via styrelsen för Svenska hockeyligan (SHL) med representanter för samtliga elitserieklubbar, beslutade på torsdagen att hålla fast vid den gamla överenskommelse som säger att en spelare som skriver på för ett elitserielag måste stanna hela säsongen.

Annons
X

– Det innebär att korttidskontrakt inte är aktuella. Vi har en överenskommelse sedan tidigare att spelare som ansluter under säsongen måste skriva på för hela säsongen. De kan inte komma till elitserien i september och sticka i januari, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

– Vi (elitserieklubbarna) har diskuterat frågan fram och tillbaka och det råder fullständig uppslutning kring den här linjen. Vi tar hänsyn till både det sportsliga och det ekonomiska perspektivet, och till att det är viktigt för oss att fortsätta att utveckla våra yngre och lovande spelare.

Hockeyallsvenskan, med Djurgården, Leksand och Malmö, fattar beslut i frågan på ett möte i dag, fredag. Troligtvis samma beslut som det SHL fattat.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har ju myntat begreppet ”hållbarhet” som ett kärnvärde för hockeyallsvenskan, konstaterar Hockeyallsvenskans sportchef Sonny Lundwall.

  – De allsvenska lagen är dessutom inga penningmaskiner med överskott på flera miljoner att investera i NHL-spelare. Vi sitter väl i ett läge där alla klubbar redan spenderat de beräknade intäkterna, säger Lundwall till SvD.

  Därmed är det totalstopp för NHL-spelare i Sverige. Men SHL kastar in en liten brasklapp:

  – Alla räknar med en kort NHL-konflikt och det är med den bakgrunden vi fattat beslutet. Skulle det bli så att konflikten drar ut på tiden, så får vi ta upp nya diskussioner om det här, säger Jörgen Lindgren.

  Om konflikten och den väntade lockouten drar in i nästa år, kan SHL komma att öppna för elitseriespelare - men i så fall säsongen ut.

  Under NHL-konflikten 2004/05, som helt ställde in säsongen, spelade bland andra Daniel Alfredsson i Frölunda och Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin i Modo. Målvakterna Marty Turco och Jose Theodore och NHL:s då bäste back Dan Boyle fanns i Djurgården. I Timrå Henrik Zetterberg och i Mora Shawn Horcoff och Marian Hossa. Zdeno Chara spelade för Färjestad och Mike Knuble i Linköping.

  Annons
  Annons
  X

  Svenska hockeyfans kan sluta drömma om att se Henrik Lundqvist, Daniel Sedin och Nicklas Bäckström i elitserien i höst.

  Foto: AP OCH SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X