Swimrunträning i Åkersberga norr om Stockholm. Tove Strömberg springer och simmar i Trastsjöskogen. Personerna på bilden har inget med artikel att göra.
Swimrunträning i Åkersberga norr om Stockholm. Tove Strömberg springer och simmar i Trastsjöskogen. Personerna på bilden har inget med artikel att göra. Foto: Adam Wrafter

Elitmotion höjer status: ”Stark är det nya smala”

Högpresterande på jobbet, elitmotionär på fritiden. Att vara i toppform gynnar karriären och startplatserna till ö-lopp och triathlon fylls snabbt. Men är det hälsomedvetenhet som ligger bakom trenden – och blir vi ens bättre?

Varken eller, enligt idrottsforskaren Mikael Mattsson.

Uppdaterad
Publicerad

Just nu syns de överallt, de som tränar för sommarens alla fysiska utmaningar – i löparspåret, i sjön eller havet iklädda avancerade våtdräkter, på cykelsadeln och på utegymmen. För några är utmaningen den ultimata triathlontävlingen Ironman i Kalmar den 18:e augusti, andra nöjer sig med 30 kilometer långa Lidingöloppet i september eller några av de swimrun-tävlingar som finns att välja på under sommaren.

Träning för extrema uthållighetstävlingar fortsätter att ge status åt sina utövare. Elitmotionärerna signalerar styrka och kontroll, och stärker bilden av att vara en förebild och vinnare.