Annons
X
Annons
X

"Wallström har fjärmat sig från verkligheten"

Margot Wallström är en del av en politisk elit, en aristokrati inom arbetarrörelsen, som anser sig ha rätt till saker som andra inte får. Det förklarar hennes agerande med bostaden. Det hävdar författaren Bengt Ericson som i sina böcker granskat både den ekonomiska och politiska eliten i Sverige.

Wallströms lägenhetsaffär
Margot Wallström.

Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att utrikesminister Margot Wallström (S) snabbt fick hyra en lägenhet i centrala Stockholm av fackförbundet Kommunal har väckt rejäl uppståndelse. Inte minst som snittiden i den kommunala bostadskön som andra får ställa sig i är 13 år.

Men Bengt Ericson är inte det minsta förvånad. Han är tidigare journalist och chefredaktör för Veckans Affärer men har framför allt författat böcker om den politiska och ekonomiska eliten i Sverige.

– Det är samma fenomen som inom näringslivet. Personer som avancerat och nått en viss position verkar tycka sig ha rätt till saker och ting som vanliga människor inte kan få, säger Bengt Ericson.

Annons
X

Han påpekar också att Margot Wallström efter sina år som avlönad politiker, EU-kommissionär och jobbet på Svenska Postkodlotteriet borde ha råd att köpa en bostad i centrala Stockholm.

– I stället väljer hon att få en lägenhet på ett sätt som inga andra kan. Att hon tror att man kan få en lägenhet rakt upp och ned visar bara att hon lever i en privilegierad värld och att hon fjärmat sig från den verklighet där de som hon säger sig företräda lever, säger Bengt Ericson.

Bengt Ericson har skrivit flera böcker om den politiska och ekonomiska eliten i Sverige. Han ser Margot Wallströms agerande som typiskt för den som tycker sig ha fått rätt till förmåner som andra inte får. Foto: Sören Andersson/TT

Du har ju studerat en mängd personer i toppen för näringslivet och den politiska världen. Ser du någon skillnad mellan dem i hur de skaffar sig olika förmåner?

– Det är ingen skillnad alls. I båda fallen handlar det om grupper som ser till att belöna sig själva.

– Titta bara på bankvärlden där man får helt orimliga ersättningar. Det gäller delvis även inom politiken och kulturerna påminner väldigt mycket om varandra. Det är också slående hur man både inom politiken och näringslivet ärver makt.

Nu har det varit många skandaler även tidigare, och frågan är om det blivit värre. Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, tror inte det.

Jämfört med för 40 år sedan har den ökade uppmärksamheten i media, enligt Torbjörn Nilsson, snarare lett till att färre politiker ger sig in i tvivelaktiga affärer. Det gör också att han blir ännu mer förvånad över att en politiker som Margot Wallström gör något sådant.

– Hon har ju varit en så uppburen politiker och har därmed så oerhört mycket att förlora på det här. Jag blir verkligen förvånad över att hon har så dåligt omdöme, säger Torbjörn Nilsson.

Enligt Bengt Ericson kan en förklaring till agerandet vara att toppolitiker och näringslivschefer lever i egna kretsar med andra värderingar än i resten av samhället.

– Socialdemokratin har sin egen adel som åtnjuter speciella privilegier men jag ser egentligen ingen skillnad mellan partierna. Vi har fått en kartellisering av politiken i Sverige.

– Politikerna bråkar lite med varandra men egentligen har de mer gemensamt med varandra än med väljarna som de säger sig företräda. Oavsett vilket parti politikerna kommer från så delar de intresse genom att vara beroende av politiken för sin försörjning, säger Bengt Ericson.

Kommer Margot Wallström att klara sig igenom det här?

– Sådana här saker brukar vara lättare att hantera för en politiker som anses ha gjort något stort, då är omgivningen mer förlåtande. Men vad Margot Wallström konkret har åstadkommit som politiker det vet jag faktiskt inte. Fast jag tror ändå hon sitter kvar och bara glider över det hela, säger Bengt Ericson.

Annons

Margot Wallström.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2

Bengt Ericson har skrivit flera böcker om den politiska och ekonomiska eliten i Sverige. Han ser Margot Wallströms agerande som typiskt för den som tycker sig ha fått rätt till förmåner som andra inte får.

Foto: Sören Andersson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X