Annons
X
Annons
X

Eliten bland bloggarna i Skatteverkets blickfång

Den svenska bloggeliten med Kissie, Katrin Zytomierska och Blondinbella i spetsen får presenter för tusentals kronor. Nu kan de tvingas skatta för gåvorna. I år kommer Skatteverket hålla ett extra öga på bloggarnas deklarationer.

– Vi ser vilka som är stora och följer vilka som ligger i läsartoppen. Efter den 3 maj när deklarationerna ska vara inlämnade kan vi jämföra vad de har deklarerat med vad de har skrivit om, säger Karin Andersson, projektledare för Internetprojektet vid Skatteverket.

– Vi ställer oss frågan: Är det här rimligt, proportionerligt till hur mycket de har skrivit att de har tagit emot? De kanske har deklarerat ganska stora belopp och då finns ingen anledning för oss att utreda, säger hon.

Så här skrev Alexandra Nilsson – mer känd som bloggaren Kissie – som har den största svenska bloggen med runt en halv miljon läsare per dag:

Annons
X

”Fick hem biljetter till Circus Möller, wiho! Dom är skickade av våran kära “Sean Banan”, gulligt!”.

Biljetterna kostar enligt Ticnet 295 kronor per styck.

Samma dag skrev Kissie också: ”Kolla vad jag fick av http://gratisbio.se , presentkort värt 2 000 kr (!!)”

Och så fortsätter det. I början av februari åkte hon och en väninna till Gran Canaria för att marknadsföra en nattklubb.

Det framgår inte av bloggen vem som betalade resan och hur en planerad resa till samma ställe inom kort ska betalas.

– Det är speciellt när det handlar om så unga, en del kanske aldrig har deklarerat någonsin. Vi vill nå ut till dem. Vi vill jobba förebyggande och inte bara med kontroll, säger Karin Andersson.

I februari uppgav källor till Dagens Media att bloggaren Katrin Zytomierska – med bloggen Fuck you right back – fick en resa till västindiska Aruba för två personer, av en researrangör.

På sin blogg skrev hon:

”Vi bokade både flyg och hotell genom Flygpoolen som har en otroligt smidigt och lätt hemsida att köpa sin resa på. Jag gjorde en noga research bland alla de där sidorna när jag letade efter en resa till oss och Flygpoolen var den som levererade bäst!”, skrev hon på sin blogg.

Researrangören svarade Dagens Media att resan betalades av bloggaren själv, däremot att hon fick ”en blygsam rabatt”. Katrin Zytomierska säger till E24 att hon aldrig har åkt på någon sådan resa.

Zytomierska skrev senare i bloggen, apropå fler mediers uppgifter om att kändisparet Laila Bagges och Niclas Wahlgrens bröllopskostnader var betalda av sponsorer:

”Om någon frågade om ni ville ha en resa till Aruba och bo på lyxhotell i två veckor gratis skulle ni tacka nej då? Skulle reportrarna på kvällstidningarna tacka nej? De som kör sin häxjakt nu. Skulle de tacka nej till att få saker gratis? Jag skulle inte tro det.”

Skatteverket håller koll på bloggtjejerna och – killarna.

– Vi ser att det här är något som ska beskattas och hur det ska beskattas beror på hur bloggen drivs. När det gäller de stora populära bloggarna borde det röra sig om näringsverksamhet och små bloggar ska deklarera inkomsterna som lön eller hobby, säger Karin Andersson, projektledare för Internetprojektet vid Skatteverket.

Hur vet Skatteverket vad en ”present” är värd?

– Det är marknadsvärdet som gäller, det vill säga vad motsvarande produkt kostar att köpa. Det är oftast inte svårt att ta reda på eftersom de aktuella produkterna och tjänsterna ofta finns i butik.

När övergår en hobbyblogg till att betraktas som en näringsverksamhet?

– Den stora massan småbloggar uppfyller troligtvis inte kriterierna för näringsverksamet. Definitionen av näringsverksamhet är att det är en förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Alla kriterierna ska vara uppfyllda. Principen är att man måste göra en bedömning i varje enskilt fall och det finns inga beloppsregler eller liknande, säger Karin Andersson.

Så här svarar Katrin Zytomierska på E24:s frågor via sin egen blogg:

Skatteverket har gjort en utredning där man slår fast vid vilka tillfällen en bloggare bör deklarera olika prylar och tjänster som de tagit emot (och bloggat om eller behållit). Men det har aldrig prövats i domstol hur bloggare ska beskattas. Vad är dina tankar kring detta?

”Jag har inte över huvud taget funderat kring detta. Det är många företag som kontaktar mig för att de ser värdet i att jag skriver om deras produkter i min blogg. Företag gör det antingen via mejl och länk, genom att skicka produkter eller förfrågan om sponsring. Precis som en tidningsredaktion så testar jag vissa av dessa produkter, vissa skriver jag om, vissa kastar jag i papperskorgen, vissa älskar jag och köper sen när de tar slut, vissa skriver jag att jag inte tycker om osv. Det har aldrig fallit mig in att ta upp detta i min deklarataion. Jag ber inte om dessa produkter och jag komer inte att lägga ner varken tid eller pengar på att skicka tillbaka dem eller göra något alls med dem. Det är företagen som bör betala skatt för dem. Det är marknadsföring för dem. För mig är det mest slöseri med tid. De varumärken som intresserar mig (Luis Vuitton, Marc Jacobs, MiuMiu mf) är tyvärr inte de som skickar mig produkter. Det är för det mesta skitföretag som inte intressarar mig alls. Skulle jag även betala för detta? Nonsens.”

Finns det förutfattade meningar bland folk om hur mycket ”presenter” ni får?

”Avundsjukan är inte så stor någonstans i världen som den är i Sverige. Majoriteten här är sossar och de anser att det ska vara lika för alla. De skiter i att jag faktiskt levererar underhållning (positiv samt negativ) för över 200 000 människor hela tiden och har gjort det i snart tre år. De anser att de ska belönas med samma pengar och samma möjligheter fast de sitter hemma och pillar navelull.”

I en fotnot skriver Katrin Zytomierska:

”Nej, man kan aldrig köpa mina inlägg eller mina åsikter. Det som jag skriver tycker jag. Det är jag och bara jag. Man kan aldrig betala mig för att jag ska skriva bra om en vara eller en tjänst. Eller över huvud taget betala mig. Däremot sticker jag inte under stol med att jag och ALLA större bloggare får produkter som vi väljer att använda eller inte använda. Det spelar ingen roll vilken sida vi bloggar på. Företagen vill produktplacera på oss. Så är det.”

E24 har sökt men inte nått Alexandra Nilsson (Kissie).

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X