Erik Löfvendahl:Elin Wägners kamp ständigt aktuell

Elin Wägners biografi kommer nu i en samlad nyutgåva. Vi får följa kvinnosakskämpen och fredsaktivisten från en könskonservativ barndom via journalist- och författarkarriär till invalet i Svenska Akademien.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns ett antal betydande biografier över svenska författare i den pålitliga life and letters-traditionen – som karakteriseras av ett rikt utnyttjande av biografiskt material såsom brev, arbets- och dagböcker – vilka både är kunskapsdigra och brukar erbjuda rafflande underhållning. Man identifierar sig ohjälpligt med föremålet för biografens/biografernas djupa spadtag och muntra möda. Olof Lagercrantz bok om August Strindberg (1979) kom därtill att för alltid förändra bilden av Strindberg (mannen som iscensatte sina egna katastrofer) och i Bure Holmbäck har Hjalmar Söderberg (1988) till sist fått sin grundligaste uttolkare. Carl Olov Sommars levnadsteckning av Gunnar Ekelöf (året därpå) känns befriande oakademisk med tanke på vad som annars skrivits. Och i Ingrid Schöiers bok om Pär Lagerkvist (1987) bistods man en nykter men inkännande levnadshistoria om författaren som absolut inte fick störas medan han arbetade.

Det är i första hand dessa biografier jag associerar till när jag läser
Ulla Isakssons och Erik Hjalmar Linders mäktiga verk om Elin Wägner, som först kom ut i två delar (”Elin Wägner, Amazon med två bröst”, 1977, samt ”Elin Wägner, Dotter av moder jord”, 1980) – men som i dagarna utkommer i samlad nyutgåva. Nu är titeln kort och gott Elin Wägner – en biografi (Albert Bonniers Förlag, 682 s).

Annons
Annons
Annons