SvD Perfect Guide
Annons

Elin af Klintberg: Cleanfluencern slungar oss tillbaka 60 år i tiden

Text: Elin af Klintberg - 2 maj 2019

Japanska städgurun Marie Kondo gör gulliga hoppsasteg genom det genomvidriga rummet vars golv är fullkomligt täckt av kläder, påsar och prylar. Hon verkar genuint lycklig över att det finns så mycket att sätta tänderna i. Likt en sagofe, i söt, prickig klänning, håller hon upp kläder inför den deprimerade amerikanska husägaren och frågar om de verkligen ”spark joy”. Efter mycket rensande och kategoriserande viker hon till sist kläderna i garderoben så små att det skulle få plats i vilken trångbodd japansk lägenhet som helst.

Och runt omkring Marie Kondo växer sekten. När vänner i mitt umgänge visar upp sina välorganiserade garderober och lådor på sociala medier och stolt proklamerar att de hellre stannar hemma för att rensa och städa än dricker sommarhalvårets första rosévin på lokal har något gått snett. När en annan slänger ut hela sin boksamling för att bara behålla de 30 böcker som Kondos KonMari-metod föreskriver vänder det sig i magen på mig.

I Storbritannien kallas de för hinchers, de mer än två miljoner följare som slaviskt suger åt sig alla fiffiga städtips som den 29-åriga cleanfluencern Mrs Hinch från Essex delar med sig av. Sedan Sophie Hinchliffe, den före detta hårfrisörskan med ständigt perfekt makeup och lockat blont hårsvall, startade sitt konto för bara ett år sedan har hon blivit ett Instagramfenomen. Om Mrs Hinch tipsar om en specifik städprodukt säljer den ofta slut inom ett dygn. Hennes första bok Hinch yourself happy som släpptes den 4 april i år rankades som bestseller i England redan under perioden för förbeställningar. Och ja, hon döper sina rengöringsflaskor och städprodukter till gulliga namn. Och ja, hon dammsuger gärna i kort kjol. Någon jämförde henne nyligen med en blond Kardashian i plasthandskar, och kanske ligger det något i det.

Annons
Annons

I Kanada gör Torontobaserade Youtubestjärnan Melissa Maker med miljoner prenumeranter succé med sin kanal Clean my space där man kan se henne skrubba allt från marmorbänkar till toaletter.

Som ni märker är jag provocerad. Inte på städningen i sig. Jag kan verkligen förstå vikten av att skapa ordning i en värld som rasar. Det är ingen slump att samtidens städmani sammanfaller med Trumps USA eller Storbritanniens Brexit. I osäkra tider växer behovet av kontroll.

Det som stör mig mest är att det känns som vi slungas tillbaka 60 år i tiden. Herregud, har inget hänt sedan våra mormödrar och mödrar fightades för ett jämställt liv där man delade på sysslorna i hemmet? De slet sig loss från de fjättrande hushållssysslorna för att uppnå självständighet med egen ekonomi och identitet. 

Och nu när många av oss får skörda frukten av deras envetna kamp, och eventuellt avnjuter något som eventuellt kan liknas vid jämställdhet i hemmet, slungas vi rakt tillbaka till skrubbandet, sorterandet, strykandet och skurandet. För männen lyser verkligen med sin frånvaro i den här världen, både bland samtidens cleanfluencers och de enorma följarskarorna som bevakar varje steg som dessa kvinnor tar.

En arena som i generationer varit kvinnodominerad ska nu alltså åter igen cementeras. Och gärna klädd i en piffig blus med manikyrerade naglar.

Såg förresten att Mrs Hinch väntar sitt första barn nu till sommaren och fylls av ett stort skadeglatt leende inombords. Stort lycka till med den fläckfria och väldoftande tillvaron!

Foto: TT

Annons