Annons
X
Annons
X

Eleverna som stoppar sms-spöket

Senaste veckorna har barn runt om i landet skrämts av ett kedjebrev med hot från ett ”spöke”. På Backens skola i Umeå fick eleverna nog.

Eleverna är upprörda över kedjebreven, och tycker det är bra att det diskuteras. Det kan hjälpa barn som blir rädda och också minska spridningen av breven. På bilden; Wilma, Linnea, Julian, Gabriel och Junior som alla går i sexan på Backens skola i Umeå.
Eleverna är upprörda över kedjebreven, och tycker det är bra att det diskuteras. Det kan hjälpa barn som blir rädda och också minska spridningen av breven. På bilden; Wilma, Linnea, Julian, Gabriel och Junior som alla går i sexan på Backens skola i Umeå. Foto: Jonatan Stålhös

Förra helgen var det många elever som fick ta emot flera kedjebrev på Snapchat och andra sociala medier. De flesta av kedjebreven kom från någon som påstod sig vara ett spöke som heter Theresa Fidalgo.

–  Hon skrev att hon skulle väcka en mitt i natten och döda en om man inte skickade brevet vidare till tio personer, säger Wilma.

Men historien om Theresa ­Fidalgo är påhittad. Dessutom fick barnen ta emot andra meddelanden om att de skulle få otur i kärlek om de inte skickade ­vidare, eller att det skulle hända hemska saker med föräldrar och andra närstående.

Annons
X

–  Det har varit olika sorters brev, men mycket handlar om död, säger Gabriel.

Runt om i Sverige har barn nåtts av sådana här sms. Theresa ­Fidalgo-sms:en – som spridits i flera länder tidigare – har många barn blivit ­väldigt rädda för.

Sms:et från "spöket Theresa Fidalgo" har cirkulerat runt barn i hela landet. Foto: Jonatan Stålhös

– Jag var inte rädd, men det är lätt att förstå varför en del blir det. Det är ju olika hur man ­reagerar, säger Linnea.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det kändes obehagligt att få ett meddelande där någon säger att hen ska döda en. Men när det stod att det var ett spöke blev det mindre läskigt, för det gjorde brevet mindre trovärdigt, säger Gabriel.

  Kedjebrev är ett gammalt fenomen, det har funnits i olika former i över 100 år. Eleverna tycker att det är dåligt att sådana här brev sprids eftersom många blir väldigt rädda. I andra medier har det skrivits om barn som fått ångest och haft svårt att sova för att de trott att det som stod
  i kedjebreven var sant.

  –  När jag fick det på Snapchat tog jag först en skärmdump, ­sedan visade jag det för mina föräldrar. De sa att det inte var på riktigt, säger Linnea.

  Hennes föräldrar informerade skolan, och sedan tog de upp det i klassen. Då pratade de om hur man ska tänka om man får ett kedjebrev, och att det är viktigt att inte sprida det vidare. Tillsammans har de nu gjort en handlingsplan mot fejkbrev och näthot. I den står det bland annat att man ska berätta för någon vuxen och inte dela vidare. Man ska också ställa sig själv frågorna: vem har gjort det här och varför?

  Dela inte vidare! Eleverna i sexan på Backens skola i Umeå säger nej till Foto: Jonatan Stålhös

  –  Det är bra att ta upp det i skolan. Då kan man prata om hur många som fått det, och vad man tror ligger bakom, säger Wilma.

  Efter att de införde sin handlingsplan har spridningen av ­kedjebrev minskat. Eleverna ­tycker det är bra att de pratar om det, framför allt eftersom de kan berätta för yngre elever att det inte är något farligt och att man inte ska ta hoten på allvar.

  –  Jag tror att det är någon som inte mår så bra som skapar sådana här saker. Hen som gjort det känner kanske makt när någon annan blir rädd, säger Gabriel.

  Annons
  Annons
  X

  Eleverna är upprörda över kedjebreven, och tycker det är bra att det diskuteras. Det kan hjälpa barn som blir rädda och också minska spridningen av breven. På bilden; Wilma, Linnea, Julian, Gabriel och Junior som alla går i sexan på Backens skola i Umeå.

  Foto: Jonatan Stålhös Bild 1 av 3

  Sms:et från "spöket Theresa Fidalgo" har cirkulerat runt barn i hela landet.

  Foto: Jonatan Stålhös Bild 2 av 3

  Dela inte vidare! Eleverna i sexan på Backens skola i Umeå säger nej till

  Foto: Jonatan Stålhös Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X