X
Annons
X

Elever sporras att rida mjukt

NYA IDÉER. Den stora utmaningen för ridskoleverksamheten i Sverige är att utveckla undervisningen men ha kvar säkerheten, säger Mari Zetterqvist Blokhuis, som undervisar blivande ridlärare i pedagogik på Strömsholm. Hon vill se modernare pedagogik, mer teori om hästens beteende och mindre av sporrar och spö.

Vi åker till Strömsholm, ridsportens riksanläggning där ridlärare och ridinstruktörer utbildas, för att höra hur ridundervisning och hästhantering har förändrats. På Strömsholm utbildades militärer i ridning under 100 år innan de civila hästutbildningarna tog över 1968.

Mari Zetterqvist Blokhuis har undervisat blivande ridlärare i pedagogik på Strömsholm i över tio år. Hon gick själv utbildningen på Strömsholm på 1970-talet. Då var det ännu militärer som undervisade.

Ryttarens sits är grunden för all ridning. En felaktig sits kan på lång sikt leda till problem i både muskler och skelett hos hästen. Marie Zetterqvist Blokhuis, lärare i pedagogik vid Ridskolan Strömsholm, undervisar ridlärare på Djursholms ridskola om den svåra konsten att få ridskoleelever att sitta avslappnat och balanserat.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 8

Det finns flera knep att hitta balansen i sitsen. Ett är att stå upp två steg och att sitta ner ett steg i trav, ett annat att rida lätt i galopp. Men det är också bra att slappna av och komma ner i sadeln.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 8

Ryttare ska inte använda sporrar förrän de har en stadig och balanserad sits. Annars är risken att de bara irriterar hästen.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 8

En bra sits ska vara balanserad, stabil, följsam, elastisk och interaktiv. Det kan vara lättare att förstå instruktioner om ridläraren samtidigt visar med kroppen hur ryttaren ska göra.

Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 8

Sadelns passform är viktig för möjligheten att inverka rätt på hästen.

Foto: LARS PEHRSON Bild 5 av 8

Ryttarens dialog med hästen sker mellan ryttarens bäcken och hästens rygg. Det är viktigt att bäckenet hålls i en neutral position som tillåter det att röra sig fritt och avspänt i samstämmighet med hästens rörelser. Här övar två ridlärare på Djursholms ridskola bäckenets rörlighet med hjälp av pallar med rörlig stolsits.

Foto: LARS PEHRSON Bild 6 av 8
Foto: LARS PEHRSON Bild 7 av 8

Hur ryttaren mår och känner sig betyder mycket för sitsen. Det kan bidra till en bättre sits om man ler, är avspänd, tänker positivt och försöker vara närvarande i nuet. Att rida med sammanpressade tänder eller att sitta och tänka på den där gången man ramlade av har motsatt effekt.

Foto: LARS PEHRSON Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X