Annons

”Elever ska inte sorteras utifrån religion”

Konfessionella friskolor leder till en sortering av grundskoleelever utifrån familjens religiösa preferenser. Men skolan ska vara en mötesplats för barn och unga med olika bakgrund. Därför vill vi socialdemokrater ha en förändring, skriver Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Under strecket
Publicerad

Olle Burell

Foto: Magnus Selander Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2

Sverige ska vara ett land där alla skolor strävar efter att vara en mötesplats för barn och ungdomar med olika bakgrund. Konfessionella friskolor är det mest markanta exemplet på motsatsen, nämligen en verksamhet – obligatorisk och offentligt finansierad – som leder till en sortering av grundskoleelever utifrån familjens religiösa preferenser. Eftersom skolan är fundamentet i det demokratiska samhällsbygget, har Socialdemokraterna beslutat att verka för en förändring av detta.

Beslutet på vår partikongress innebär att vi vill att de fristående skolorna ska vara lika allsidiga som de kommunala skolorna och att inget barn ska utsättas för ensidig religiös påverkan i skolan. Inte heller ska de berövas erfarenheten av att möta både jämnåriga och vuxna med annan tro eller livsfilosofi. I det mångkulturella Sverige och den globaliserade värld vi lever, har vi alla behov av att lära oss mer om olika religioner. Det gör vi bäst genom att umgås tillsammans, inte dela upp oss.

Annons
Annons
Annons