Annons
X
Annons
X

Elever sätter betyg på lärare på ny sajt

Sätt betyg på din lärare och se vilken skola som har de populäraste föreläsarna. På den nya sajten StudenterTyckerTill.se kan högskolestudenter från och med i dag själva sätta betyg och ge omdömen på sina lärare och kurser.

Lena Birkelöf är doktorand på Umeå universitet och har redan blivit betygsatt på StudenterTyckerTill.se. ”Egentligen tycker jag initiativet är bra, men det blir för mycket fokus på föreläsarna”, säger hon till SvD.se.
Lena Birkelöf är doktorand på Umeå universitet och har redan blivit betygsatt på StudenterTyckerTill.se. ”Egentligen tycker jag initiativet är bra, men det blir för mycket fokus på föreläsarna”, säger hon till SvD.se. Foto: STUDENTERTYCKERTILL.SE (MONTAGE SVD)

På sajten är det meningen att högskole- och universitetsstudenter själva ska lägga upp omdömen om föreläsare och kurser.

På en skala från 1–5 bedöms förmågor som utlärningsförmåga, kunskap, engagemang och lärandestöd. Hela kurser och program bedöms utifrån kriterierna kvalitet, användarbarhet, lärandemiljö och arbetslivssamverkan.

Grundaren Mikael Ghebrehiwet fick idén till sajten för ungefär ett år sedan. Tanken är att informationen ska användas av de studenter som står inför valet av utbildning.

Annons
X

Han menar att kurskatalogerna från universiteten bara innehåller positiva omdömen och de kursutvärderingar som görs finns sällan lättillgängliga för blivande studenter.

– Katalogerna är reklam, inte konsumentupplysning. När det gäller ett så stort beslut i livet behövs det oberoende information och till det behövs någon som är väl insatt och själv saknar vinstintresse. Därför ansåg vi att de som var bäst lämpade var studenterna själva, säger Mikael Ghebrehiwet till SvD.se.

Lena Birkelöf undervisar i företagsekonomi vid Umeås universitet och är en av dem som blivit betygsatt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var kul eftersom jag fick bra betyg, men det känns som om det blir väldigt ensidigt och inte så informativt, säger hon och fortsätter:

  – Egentligen tycker jag initiativet är bra, men det blir för mycket fokus på föreläsarna för även om de är viktiga är de inte allt. Det är risk att det blir fel om studenter väljer utbildning efter lärare. Kursen och kurslitteraturen är ofta samma och en bra lärare ska nog mer ses som en bonus, säger hon.

  Universitetslärarnas fackförbund, SULF, har sedan sajten testkördes i höstas på lokalt håll fått förfrågningar om hur man som lärare kan undvika att bli bedömd på sajten.

  – Vår grundinställning är att ett led i bra utbildning är feedback och utvärderingar. Men det måste ske på ett kvalitetssäkrat sätt så att det bidrar till utveckling, säger Git Claesson Pipping, förbundsdirektör på SULF.

  SULF anser dock inte att det finns någon anledning att agera mot betygssättningen.

  – Vi har lagstiftning om hur man får använda sig av namnpubliceringar på internet så länge man håller sig inom gränserna antar jag att det är helt okej, säger Git Claesson Pipping.

  Mikael Ghebrehiwet har också fått reaktioner från lärare som inte känner sig bekväma med att bli betygssatta.

  – Men föreläsarna är så stor del av utbildningen. Och vårt syfte är inte att hänga ut de dåliga, utan att sprida goda exempel och stimulera kvalitetsarbete, säger han.

  - - -

  Sedan tidigare finns liknande betygssajter för flera olika yrkeskategorier. Till exempel orsakade Doktorsguiden, där patienter har kunnat betygsätta och lämna omdöme om sina läkare, stor debatt när den lanserades för drygt ett år sedan. Fram till i dag har drygt 14 000 läkare betygsatts.

  Annons
  Annons
  X

  Lena Birkelöf är doktorand på Umeå universitet och har redan blivit betygsatt på StudenterTyckerTill.se. ”Egentligen tycker jag initiativet är bra, men det blir för mycket fokus på föreläsarna”, säger hon till SvD.se.

  Foto: STUDENTERTYCKERTILL.SE (MONTAGE SVD) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X