Annons
X
Annons
X

Elever blockerar SDU från skola

Elever vid Globala gymnasiet i Stockholm blockerade på tisdagen ingångarna till skolan för att hålla personer från SDU borta. Representanterna från Sverigedemokraternas ungdomsförbund hade bjudits in för att tillsammans med andra partier dela ut information på skolan.

När fyra representanter från Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU skulle besöka Globala gymnasiet på tisdagen stoppades  de utanför ingångarna.

På bilder från platsen syns hur ungdomar radat upp sig framför skolan bakom en mur av banderoller med budskap som ”Inga rasister på vår skola” och ”Backa Nassesvin”.

Enligt Stockholmspolisen kom det strax efter klockan 11 in ett samtal om att det var stökigt på platsen.

Annons
X

– Två närpoliser är uppe där nu, men det är allt. Jag tror inte det har accelererat sedan dess, säger Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisen.

Enligt polisen var SD-representanterna inbjudna av skolan att komma dit.

– Rektorn hade bjudit in samtliga partiers ungdomsförbund till workshop för att sälja in sitt budskap inför valet till eleverna. Då är det ett parti som oftast inte är välkommet, och då hade några elever förhindrat de här representanterna från det partiet att komma in på området.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det blev ordväxling och två poliser skickades dit. Med det har lugnat ned sig och det är rektorn som hanterar det där nu, säger Eva Nilsson.

  Pernilla Ericols är rektor på Globala gymnasiet.

  – Nu är det lugnt. Det är slut och alla har gått hem, säger hon vid halv tvåtiden på tisdagen.

  Hon berättar att man vid skolan i december började diskutera vad man skulle ha för policy kring att ta emot politiska partier under valåret. Det sedan de märkt att de bara var vissa partier som själva tog initiativ att besöka gymnasiet.

  – Vi insåg att det skulle bli ganska mycket diskussioner, åsikter och kanske en del rädsla och oro kring om Sverigedemokraterna skulle vilja komma. Därför lyfte vi upp det här till diskussion, säger Pernilla Ericols, som förklarar att frågan diskuterades på såväl elevmöten, som på skolkonferenser och i personalgrupper.

  Där enades man om att ha två stycken bokbordsdagar, två på våren och en i höst, där alla partier var välkomna.

  – Jag som rektor tycker det är en bra policy för då kan jag ta ansvar för de två viktigaste sakerna; vi kan ha stor trygghet och säkerhet, men också som vi är skyldiga ge våra elever tillgång till politiska partier på ett allsidigt sätt, säger hon.

  Enligt Pernilla Ericols var det dock en mindre grupp elever som inte höll med om att det var rätt väg att gå, och helst hade sett att Sverigedemokraterna förbjöds komma till skolan.

  – De hade bestämt sig för att sabotera det här. Jag hade pratat med dem imorse och hade förhoppningar om att det skulle bli en manifestation, men det som istället hände var att det blev som en blockad. Så det blev ganska mycket rabalder kring det. Men det blev inget bråk och det är kanske det som var allra viktigaste.

  Pernilla Ericols säger att hon pratat med eleverna som protesterade och försökt ”få dem att förstå att det är bäst för oss alla och för det de tror på om vi kan göra bokbordsdagen som vi har kommit överens om”.

  – Men jag lyckades inte. Det slutade med att Sverigedemokraterna valde att gå hem. Så de kom aldrig in i skolan helt enkelt, säger Pernilla Ericols och fortsätter:

  – Det som är så tråkigt nu är att det är en stor majoritet av skolans elever som är jätteledsna för att vi inte kunde genomföra den här bokbordsdagen som planerat, och de vill verkligen inte sammankopplas med den här gruppen av elever som inte vill tillåta öppen dialog och respekt för varandras åsikter.

  På Globala gymnasiet kommer man nu att hålla ett stormöte för att diskutera hur man ska komma överens inför kommande bokbordsdagar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X