Annons
X
Annons
X

Elen hundratals kronor dyrare i januari

Med januari lagt till handlingarna är det nu möjligt att se hur nästa elräkning påverkas av vinterns elprischock. För en villaägare kan månadsräkningen bli 700 kronor dyrare, konstaterar Energimarknadsinspektionen.

En genomsnittlig villaägare med rörligt elpris betalar i snitt 132 öre per kilowattimme för januari månads förbrukning. Ännu dyrare, 142 öre per kilowattimme, blir det för lägenhetsinnehavare.

”Under januari var det rörliga priset i genomsnitt 30 öre dyrare per kilowattimme än under samma månad förra året. För konsumenter i villa med en årlig förbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär det en merkostnad på i genomsnitt 700 kronor jämfört med samma månad förra året”, skriver Energimarknadsinspektionen.

Elpriset till konsumenterna sätts i efterhand, baserat på det genomsnittliga elpriset på den nordiska elbörsen under föregående månad.

Annons
X

Därför är det först nu som konsumenterna kommer att se effekterna av pristopparna i januari, då elen tillfälligt kostade över 10 kronor per kilowattimma. Detta bidrar, föga förvånande, till att driva upp månadsgenomsnittet.

E24

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X