Annons
X
Annons
X

Elektronikjätte bygger krog på Operan

Nu kan Sveriges statliga byggnadsminnen kring Stockholms ström bli reklamplats för storföretag. Genombrottet är Electrolux nya krog på Kungliga Operans tak.

Restaurangen på Operans tak har bygglov fram till den 15 november.

Restaurangen på Operans tak har bygglov fram till den 15 november. Foto: LARS PEHRSON

Mitt emot Stockholms kungliga slott står numer inte bara Operahuset, utan även ”The Cube by Electrolux”, alltså en helt ny anslående byggnad på Operans tak, i Sveriges mest centrala stadsrum.

För en hemlig summa pengar har vitvarujätten fått grönt ljus för den UFO-liknande påbyggnaden på Kungliga Operan. De som har råd kan nu lösa entré för en måltid med ett av huvudstadens bästa panoraman.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Statens Fastighetsverk, SFV, är det första gången som en historisk byggnad kring Stockholms ström utnyttjas på ett sådant sätt i marknadsföring. Man förklarar dock att ”The Cube by Electrolux” inte är SFV:s idé. SFV fick frågan direkt från Kungliga Operan.

  Annons
  X

  – Det enda som vi som fastighetsägare får ut av det här är att Electrolux täcker de merkostnader som påbyggnaden ger oss, förklarar SFV:s operaförvaltare Lars Nyberg.

  För storföretaget handlar det förstås om att föra ut sitt namn, men också om att betona de egna vitvarornas betydelse för kokkonst. Det gör man nu genom att kända kockar bjuds in att laga mat åt 18 gäster per sittning. Bokning sker via storföretaget som låter varje lunch kosta 1 450 kronor och middag 2 600 kronor. Electrolux kontaktade helt enkelt Kungliga Operans ledning som köpte idén.

  – Ja. Samarbete med näringslivet ligger ju i vårt uppdrag från regeringen, så vi tycker att det här kan vara ett bra försök, säger Operans vd Birgitta Svendén.

  Det är dock långt ifrån självklart att göra stora påbyggnader på husen kring Stockholms ström.

  Förstår du att det här kan upplevas som ett ingrepp i stadsbilden?

  – Man måste kunna prova nya användningsområden för Operahuset och nu har SFV och Riksantikvarieämbetet gett klartecken till det är. Men en diskussion om stadsbilden kommer förstås alltid att finnas. Jag tycker att det är synd om man är negativ redan från början, svarar Svendén.

  Operaledningen har valt att tills vidare hemlighålla den summa pengar som storföretaget betalar för exponeringen i Stockholms stadsbild. Enligt Birgitta Svendén får operan dock så mycket betalt att den konstnärliga verksamheten både stärks och utökas. Samtidigt hoppas man att provisoriet uppe på taket öppnar turisternas ögon för operans sommarprogram med konserter i foajén.

  Klart är att den nya yviga arkitekturen inte faller alla i smaken. På Skönhetsrådet ser man allvarligt på placeringen eftersom andra företag och aktörer nu måste likabehandlas med Electrolux. Därmed kan många be om att få ha tillfälliga byggnader ut mot vattnet kring Stockholms ström mot löfte om sponsring.

  – Jag vädjade till Operan att att vända restaurangen mot Kungsträdgården i stället. Kungsan har ju evenemang så en provisorisk placering åt det hållet hade kanske kunnat fungera. Men det ville inte Operan. Därmed har vi nu en placering ut mot Stockholms ström som det kan bli fler av kommande år, beklagar Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby.

  Operan är tillsammans med Riksdagshuset och Kungliga slottet de arkitektoniskt viktigaste byggnaderna för stadsrummet kring den inre delen av Stockholms ström. Men medan samma fastighetsägare,SFV,satsar en halv miljard kronor på att minutiöst renovera de ursprungliga fasaderna på Slottet – tillåts alltså nu påbyggnad på pendangbyggnaden mitt emot.

  Birgitta Svendén hoppas att stockholmarna välkomnar förändringen av stadsbilden vid Stockholms ström.

  – Jag är inte främmande för tanken på en permanent påbyggnad på taket. Ett bra exempel finns i Lyon, där ett lika gammalt operahus som vårt har fått en glaskupol, säger hon.

  Från Stockholms stad har vitvarujätten fått ett bygglov som gäller 21 maj–15 november.

  – I november vill vi se vad stockholmarna tycker, säger Birgitta Svendén som tror att det kan finnas ett folkligt stöd för en förändring av operahuset.

  Enligt SFV finns ännu inga liknade planer för Dramaten eller någon annan byggnad kring Strömmen.

  The Cube by Electrolux inleder sommarhalvårets krogrörelse på Operans tak den 18 juni.

  Annons
  Annons
  X

  Restaurangen på Operans tak har bygglov fram till den 15 november.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X