Annons
X
Annons
X

Svårupptäckta bomber bakom USA:s nya flygregler

Flygbolag som trafikerar USA från vissa länder i Mellanöstern och i Nordafrika kan komma att tvingas kräva av sina passagerare att de checkar in elektronik. Anledningen uppges vara misstankar om sprängämnen. Men mobiltelefoner ska fortfarande vara tillåtna att ta med ombord.

Av TT, SvD
(uppdaterad)
Saudia Arabian Airlines ska vara ett av de flygbolag som kan drabbas av nya amerikanska elektronikregler.
Saudia Arabian Airlines ska vara ett av de flygbolag som kan drabbas av nya amerikanska elektronikregler. Foto: Bullit Marquez/AP

Enligt The Guardian, som hänvisar till ett internt "konfidentiellt" mejl från den amerikanska transportmyndigheten (TSA) gäller det apparater större än mobiltelefoner. De nya reglerna ska ha skickats ut till flygbolag under måndagen.

Föremål som ska checkas in är surfplattor, bärbara datorer, kameror, DVD-spelare och elektroniska spel.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt The Guardian ska reglerna omfatta flygbolag i 13 länder, däribland Saudiarabiens Saudi Arabian Airlines och Royal Jordanian Airlines i Jordanien.

  Annons
  X

  Enligt BBC rör det sig om nio flygbolag och tio flygplatser. Stora flygplatser i Kairo, Riyadh och Istanbul pekas ut som de där de nya riktlinjerna gäller.

  Inte större än så här – passagerare på flyg till USA från vissa länder i Mellanöstern och Nordafrika kan komma att tvingas checka in all elektronik större än en mobiltelefon. Arkivbild. Foto: Matt Slocum/AP/TT

  Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll säger till TT:

  – Man har ganska länge misstänkt att elektronisk utrustning som tas in i ett flygplan kan innehålla sprängmedel. Nu finns det amerikanska källor som pekar på att det pågår en tillverkning av den här typen av bomber som är svåra att upptäcka i "securityn", som alltså kan tas in i kabinen.

  Vita huset har ännu inte kommenterat uppgifterna om de striktare säkerhetsreglerna. Hans Kjäll tror att fler åtgärder är att vänta:

  – TSA (den federala myndigheten Transportation Security Administration) anser att ungefär 150 internationella flygplatser som i dag trafikeras av amerikanska flygbolag inte når upp till de krav man ställer vad gäller "securityn". Det finns mycket att göra på flygplatssidan, och det gäller både utrustning och personal, säger Hans Kjäll till TT.

  Även svenska resenärer kommer att omfattas av de nya reglerna, förutsatt att de reser från de aktuella länderna, enligt Hans Kjäll.

  – Konsekvensen kommer naturligtvis på sikt att bli att man höjer "security"-nivån, framför allt på de flygplatserna man i dag vet inte lever upp till kraven.

  Tjänstemän i USA bekräftar att elektronikstoppet träder i kraft denna vecka, rapporterar AFP.

  Nio flygbolag från åtta länder får fyra dygn på sig att införa kabinförbud för apparater större än mobiltelefoner, heter det.

  Att föreskrifterna, som inte kommenterats av Vita huset ännu, bara gäller flyg från Mellanöstern och Nordafrika tror Hans Kjäll beror på hotbilden mot USA i det området.

  – Hotbilden finns ju främst i Mellanöstern, och då skulle man kunna tänka sig att målet är flygningar med destination i USA.

  Men en terrorist i Mellanöstern kan väl lika gärna flyga från exempelvis Paris?

  – Ja, men "securityn" bedöms vara högre i Västeuropa än i Mellanöstern. Med vissa undantag. Några flygplatser har mycket hög "security" i Mellanöstern.

  Annons

  Saudia Arabian Airlines ska vara ett av de flygbolag som kan drabbas av nya amerikanska elektronikregler.

  Foto: Bullit Marquez/AP Bild 1 av 2

  Inte större än så här – passagerare på flyg till USA från vissa länder i Mellanöstern och Nordafrika kan komma att tvingas checka in all elektronik större än en mobiltelefon. Arkivbild.

  Foto: Matt Slocum/AP/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X