Elein, 13, flydde från Syrien: ”Livet var inte så lätt”

Elein, 13, kommer från Syrien. Hon fick lämna allt och fly kriget tillsammans med sin familj. Nu har hon varit i Sverige i 1,5 år.

Artikeln publicerades första gången hösten 2015 i SvD Junior.

Publicerad
Elein tillsammans med sin lillasyster Siren.
Elein tillsammans med sin lillasyster Siren. Foto: Daniella Backlund

I Syriens huvudstad Damaskus levde Elein som vilket barn som helst. Hon bodde tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster Siren, 9, i en lägenhet och gick i skolan.

– Jag gillade att leka med mina kompisar, och gå på musikskola där jag lärde mig att sjunga, berättar Elein.

I Syrien levde familjen ett bra liv, men allt förändrades våren 2011 när kriget började.

– Det började komma många bomber nära vårt hus. En dag när jag åkte till skolan var det en stor explosion, bara 300 meter framför oss.

Elein berättar hur alla höll sig mer inomhus, ljudet av bomber och skott hördes hela tiden. När bomberna var nära, tog flera familjer skydd tillsammans i skyddsrum.

– Alla var rädda, och man vågade inte gå ut. Många barn kunde inte sova och livet var inte så lätt då.

Siren och Elein.
Siren och Elein. Foto: Daniella Backlund

Ibland när Eleins pappa var sen hem från jobbet grät hon och Siren för att de var så oroliga. De trodde att någon hade tagit honom, och att han kanske aldrig skulle komma hem igen. Till slut bestämde sig familjen för att fly, eftersom det var så farligt i Syrien.

– Jag blev ledsen då, att jag var tvungen att lämna alla mina kompisar och släktingar. Det var inte lätt, eftersom jag inte visste om vi kommer ses igen.

Med bil tog de sig till Libanon, där de sedan flög till Jordanien. Där bodde de i ett rum i en kyrka, innan de fick flyga till Sverige. I Sverige var allt annorlunda. Familjen kom till Södertälje, där Elein och Siren fick börja skolan.

– Jag var rädd att bli mobbad i skolan, och att jag inte skulle få några kompisar.

Nu bor de tillsammans med släktingar i en lägenhet, sju personer i två rum. Elein har lärt sig svenska snabbt. Hennes föräldrar håller på att lära sig medicinsk svenska, så att de ska kunna jobba som tandläkare igen. De tänker mycket på sina släktingar och vänner i Syrien, som de pratar med på Skype – när det finns el i Syrien. I framtiden vill Elein bli psykolog.

– Det verkar spännande. Jag vill hjälpa folk så att de kan få känna sig bättre och må bra.

Annons

Elein tillsammans med sin lillasyster Siren.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 2

Siren och Elein.

Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons