Recension

21 gramElegant väv av livsöden

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur många liv har vi? Hur många gånger dör vi? Det är Sean Penns rollfigur Paul som ställer frågan mot slutet av filmen.
Den kan tyckas enkel att svara på, men även om just Alejandro González Iñárritu har en särskild begåvning för påträngande illustrationer av hur bräcklig människokroppen är, och hur obarmhärtigt blixtsnabbt vi kan förpassas över gränsen, är han också en mästare på att visa upp de gråzoner som existerar där emellan. Man är inte automatiskt levande bara för att man är vid liv.

”21 gram” är skriven av Guillermo Arriaga, precis som González Iñárritus genombrottsfilm, ”Älskade hundar”. Även fotografen Rodrigo Pietro liksom flera andra medarbetare är desamma sedan sist. Det bidrar förstås till många likheter, och Arriagas manus innehåller ungefär samma grundvariabler: ett antal människor förs samman av en slump, eller är det genom Guds vilja?
Mötet drabbar alla inblandade lika kraftfullt och ödesdigert, men det var och en förlorar, eller i längden vinner, kan bara vägas individuellt.
Den hetta och intensitet som fanns i ”Älskade hundar” har kanske svalnat något i och med filmteamets praktiska och berättarmässiga flytt från Mexico till USA, men inte gått förlorad. Det tyder på integritet, men ensemblen är också något utöver det vanliga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons