Annons

Elefanter hotas av massiv tjuvjakt

Under strecket
Publicerad

KAPSTADEN Tjuvskyttarna gör sig beredda. Afrikas elefanter står än en gång inför hotet av massiv illegal jakt. Elefanternas öde kan avgöras i nästa vecka vid FN:s konferens om handel med produkter från vilda djur.
De 138 medlemmmarna i FN-konventionen för hotade arter, Cites, möts i Santiago i Chile i dag för en två veckor lång konferens. Den hetaste frågan handlar om elfenben. De länder i södra Afrika som har gott om elefanter vill börja sälja ut sina lager, medan länderna i övriga Afrika och i Asien befarar att det kan utradera deras sista elefanter.

Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe och Zambia vill sälja ut mer än 50 ton elfenben, medan Kenya och Indien går i bräschen för motståndet. Bakom ryggen har de 65 enskilda organisationer som kämpar emot elfenbenshandeln, vilka tillsammans kallar sig Species Survival Network.
De har i färskt minne hur hälften av Afrikas elefanter sköts bort under 1980-talet. De befarar att jakten börjar igen så snart det finns en marknad. Ingen kan nämligen se på ett
stycke elfenben vilket land det kommer ifrån.
Cirka 12 ton elfenben har beslagtagits i världen hittills i år. Speciellt oroande är att marknaden tycks växa i Kina, där efterfrågan ökar. Kenya och Indien hävdar att tjuvjakten ökat sedan Cites 1997 tillät en tillfällig ”experimentell handel” och att tjuvjägarna nu lägger upp lager i väntan på ett nytt beslut från Cites.

Annons
Annons
Annons