Electrolux hör inte till det tyska gräshoppssläktet

Under strecket
Publicerad
Annons

Hans Stråberg en turbokapitalist som bara tänker på aktieägarna och struntar i jobben?
Eller för att använda ett begrepp som de regerande socialdemokraterna i Tyskland har lanserat: en av dessa ”gräshoppor” som tuggar i sig företag, spottar ut resterna och sedan försvinner till andra länder?
Electrolux hör knappast till gräshoppsläktet. Världens största vitvarukoncern satsar långsiktigt. Det finns dessutom goda skäl att slå igen fabriken i Nürnberg med 1 750 anställda, om ett sådant beslut nu skulle fattas. Lönerna är för höga, arbetstiderna för korta och de nya motorvägsavgifterna i Tyskland spär på kostnaderna ytterligare.

Beskedet från Electrolux är icke desto mindre fnöske i den tyska valrörelsen där allt kretsar kring jobben och utflyttningen till öst. Detta samtidigt som arbetslösheten har bitit sig fast kring fem miljoner, ekonomin stagnerar och statens och kommunernas kassor är barskrapade.
Debatten rasar inte bara i Tyskland. I Frankrike och Nederländerna var det rädslan för låg- lönekonkurrens och följderna av östutvidgningen som till stor del avgjorde folkomröstningen om EU-konstitutionen. Känslan av att välfärdsstaten eroderar har gripit tag i hela Europa och bestämmer i dag den politiska agendan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons