X
Annons
X

Eldiga smaker på kulinariska Kullahalvön

Förföriskt vacker, behändigt liten och full av spännande matkreatörer. I höst åker vi till Kullahalvön för en kulinarisk weekend. Här är åtta favoriter i Skånes nya matmecka.

Holy Smoke BBQ:s grundare Johan Fritzell vill inte ta sin succé till Stockholm. "Vi vill fortsätta vara ett utflyktsmål i obygden. "

Foto: David Back Bild 1 av 1

Del 1 av 9

Holy Smoke BBQ:s grundare Johan Fritzell vill inte ta sin succé till Stockholm.
Holy Smoke BBQ:s grundare Johan Fritzell vill inte ta sin succé till Stockholm. "Vi vill fortsätta vara ett utflyktsmål i obygden. " Foto: David Back
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Flickorna Lundgren har blivit känt för sitt "Swedish fika" även utomlands.

Bild 1 av 1

Del 2 av 9

Fika på skånska – Flickorna Lundgren

Flickorna Lundgren har blivit känt för sitt
Flickorna Lundgren har blivit känt för sitt "Swedish fika" även utomlands.

Getter, grisar och prunkande rabatter. Sju sorters småkakor och kokkaffe i kopparkannor. Flickorna Lundgren är med all rätt Kullahalvöns mest välbesökta trädgårdskafé och ett turistmål så vida känt att till och med amerikanska CNN uppmärksammat deras "Swedish fika". De fyra systrarna Lundgren räknade knappast med denna internationella ryktbarhet när de 1938 öppnade sin kaffestuga i morfars torp. Men deras institution har stått pall både krigsår och konkurser och har i dag utvidgats med restaurangdel, turistbod, bageri och stor växthusservering.

Adress: Skäretvägen 19, Skäret

Välkommen till Flickorna Lundgren http://fl-lundgren.se/
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Strand Arild är ett klassiskt badhotell från 1900-talets början.

Bild 1 av 1

Del 3 av 9

Hotellklassiker – Strand Arild

Strand Arild är ett klassiskt badhotell från 1900-talets början.
Strand Arild är ett klassiskt badhotell från 1900-talets början.

Strand Arild är en snudd på perfekt konserverad strandhotellupplevelse från 1900-talets begynnelse. Lite sliten i kanterna måhända, men det förstärker bara känslan av att detta är vältrampad semestermark och inte en ungtupp som öppnade häromveckan. Och vem behöver mer än en nittiotalistisk klockradio som underhållning på rummet när man har panoramavy över Skälderviken och Arilds snickarglädje?

Sittande till bords på glasverandan konstaterar vi att maten håller samma klass som vyerna. Björn Palmgren, som driver Strand tillsammans med sin mamma och syster, är utan tvekan en av traktens vassaste kockar. Hans fint krispiga piggvar med grillade rödbetor lämnar bestående minnen.

Adress: Stora vägen 42, Arild

Strand Arild: Strand Arild http://strand-arild.se/
Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Chiligaraget driver Kullahalvöns hetaste kryddbod.

    Foto: David Back Bild 1 av 1

    Del 4 av 9

    Het kärlek – Chiligaraget

    Chiligaraget driver Kullahalvöns hetaste kryddbod.
    Chiligaraget driver Kullahalvöns hetaste kryddbod. Foto: David Back

    Texmexkungen Jonas Cramby tillhör stamkunderna och häromveckan var stjärnkocken Niklas Ekstedt på besök och botaniserade i ett par timmar. Så ja, Chiligaraget är utan tvekan Kullabygdens "hetaste" odlare. I det soliga växthuset spirar exakt 23 sorters chili, allt från koreansk hong gochu och peruansk aji limo till mer kända favoriter som habanero och jalapeño. Tre ton chili skördas per år och en stor del säljs i den egna gårdsbutiken (öppen endast på helgerna) där besökare kan köpa en påse "gott och blandat", plantor och hemgjord bbq glaze.

    – Mitt mål är att chilifrälsa svenskarna. Chili går verkligen att använda till allt. Varför inte prova att krydda snapsen med aji limo, eller smula lite torkad chili i kaffet, föreslår Chiligaragets grundare Mark Wilcox.

    Adress: Krapperups Kyrkväg 116, Bräcke

    chiligaraget.se chiligaraget.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 5 av 9

    Kreativa viner – Arilds vingård

    Det börjar bli trångt mellan Kullahalvöns vingårdar. I trakterna kring Arild och Nyhamnsläge räknar vi till fem producenter vars odlingar breder ut sig över sydsluttningarna.

    Arilds vingård var en av pionjärerna när de planterade sina första vinstockar 2007. Sedan dess har man expanderat rejält och i dag växer cabernet cortis, pinot noir och solaris runt 1700-talsgården som även inrymmer restaurang och ett litet hotell. Ägaren Annette Ivarsson menar att det är goda tider för svenska vinodlare, men förbudet för gårdsförsäljning av vin är fortfarande ett smolk i bägaren.

    – Fast det har vi delvis löst genom att ha en vinbutik i Helsingör dit vi fraktar våra viner och sedan importerar dem tillbaka till Sverige, förklarar hon.

    Adress: Lilla vägen 71, Arild

    Pionjär på vin arildsvingard.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Rut på Skäret föder upp sina egna lamm och kor för att ha koll på hela kedjan.

    Bild 1 av 1

    Del 6 av 9

    Från hage till mage – Rut på skäret

    Rut på Skäret föder upp sina egna lamm och kor för att ha koll på hela kedjan.
    Rut på Skäret föder upp sina egna lamm och kor för att ha koll på hela kedjan.

    Redan på 1960-talet serverade Rut äggakaka i den gamla skånelängan i Skäret. Men det var när Anna och Otto Ramsay klev in som delägare för ett par år sedan som det började hända riktigt spännande saker på den rustika krogen. Paret Ramsay är hälften bönder hälften krögare, och vid sidan av Rut på Skäret föder de upp lamm och kor för att ha koll på hela kedjan från hage till mage. Sommarmenyns belted galloway-kossa på tre olika vis med betor från grannen Håkan är således en typisk Ruträtt anno 2016. Men vänner av äggakaka behöver inte vara oroliga, den skånska paradrätten finns fortfarande kvar på lunchmenyn. Bakom restaurangen hittar man den populära gårdsbutiken med ullprodukter, köksprylar och kött. Den hemgjorda lammkorven är värd en lång omväg.

    Adress: Gläntan 6, Skäret

    Hem till Rut rutpaskaret.com
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 7 av 9

    Mattempel – Höganäs saluhall

    Stora ord, absolut, men vi tvekar inte att utnämna Höganäs saluhall till Sveriges snyggaste mattempel. Keramiktillverkaren Saltglaserats gamla fabrik, med sina jättelika brännugnar och rustika tegelväggar, bildar en inbjudande fond till hallens läckerheter med fokus på närproducerat och ekologiskt. De två våningarna rymmer färskvaruavdelning, bageri, restaurang och ett fint urval av delikatesser från Skånes småproducenter. Vi slår ett särskilt slag för bagarmästare Jan Hedins småkakor, rökt hjort från Bjäre och Ottarpstorps chilihonung.

    Saluhallen är en del av komplexet Magasin 36 och i lokalerna bredvid finns en uppsjö av småbutiker vars utbud spänner från konst och barnkläder till blommor och skor. Här blir man kvar länge.

    Adress: Bruksgatan 36, Höganäs

    Saluhallen hoganassaluhall.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Bbq-skjulet Holy Smoke har blivit en helgfavorit på Kullahalvön.

    Foto: David Back Bild 1 av 1

    Del 8 av 9

    Rökning tillåten – Holy smoke BBQ

    Bbq-skjulet Holy Smoke har blivit en helgfavorit på Kullahalvön.
    Bbq-skjulet Holy Smoke har blivit en helgfavorit på Kullahalvön. Foto: David Back

    Kullahalvön är full av överraskningar. Den som är ute och åker på väg 111 en helgeftermiddag och svänger av vid Krapperups slott kommer snart att se ett par containrar insvepta i tät rök. Det är Holy Smoke BBQ, Sveriges största "barbecue shack" och en publikmagnet av stora mått. Här samlas såväl barnfamiljer som mc-gäng varje helg för att smaska på brisket, baby back ribs, högrev och andra godsaker från rökarna.

    – Folk frågar jämt när vi ska öppna i Stockholm. Mitt svar är "aldrig!" Vi vill fortsätta vara ett utflyktsmål i obygden, säger grundaren Johan Fritzell.

    Holy Smoke arrangerar även gästspel och under sommaren har bland annat Tommy Myllymäki hälsat på. Närmast väntar Matt Pittman från Meat Church i Texas den 26 augusti.

    Holy Smoke BBQ holysmokebbq.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 9 av 9

    Kretsloppsöl – Höganäs Bryggeri

    Vi stöter på många oväntade kretslopp på Kullahalvön. Ta till exempel ölkorven som serveras i Höganäs bryggeris gårdsbutik. Den är gjord på lamm från Skäret som vuxit upp på bryggeriets drav; den proteinrika biprodukt som blir över efter ölbryggning. Och nej, det är inte bara fåren som gör tummen upp för Höganäs bryggeri. Det tre år gamla mikrobryggeriet har kammat hem ett flertal priser för sina "high nose brews" Höganäs APA och African pale ale. Vår favorit är dock Scoville IPL, en ljus lager med chilihetta. En annan spännande bekantskap är sparrisölet.

    – Det passar väldigt bra till fiskrätter, tipsar bryggeriets grundare Lukas Östberg under en öl- och ostprovning. En smakkombination som fler borde upptäcka, menar bryggmästaren  och skär upp en vällagrad comté.

    Adress: Bruksgatan 36, Höganäs

    Höganäs Bryggeri - hoganasbryggeri.se
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X