Dick Harrison:Detta fyller mig med hopp

Notre-Dame har vandaliserats, byggts om och återhämtat sig många gånger genom tiderna. Naturligtvis kommer dess spira att resa sig mot skyn igen, vackrare än någonsin.

Under strecket
Publicerad

Släckningsarbetet under natten mot tisdagen. På Victor Hugos 1480-tal går den parisiska undre världen till attack mot Notre-Dame. På måndagskvällen var det ”den röde hanen” som anföll.

Foto: Imago/IBL

Anthony Quinn (Quasimodo) och Alain Cuny (Claude Frollo) i 1956 års klassiska filmatitisering av ”Ringaren i Notre-Dame”. Victor Hugo hade fel på en väsentlig punkt – alla ombyggnader som gjorts i Notre-Dame har inte varit av ondo.

Foto: Imago/IBL
Annons

I den största roman som skrivits om en katedral, Victor Hugos ”Notre-Dame de Paris” från 1831, på svenska felaktigt översatt till ”Ringaren i Notre-Dame”, pekar den destruktive antihjälten Claude Frollo på en nytryckt bok och konstaterar bittert ”Ceci tuera cela”, ”Den här kommer att döda den där”. ”Den där” är hans älskade Notre-Dame och den arkitektur som katedralen är ett emblematiskt uttryck för.

För Hugo är detta romanens nyckelmening: före uppfinningen av Gutenbergs tryckpress var det genom arkitektur poeterna uttryckte sig, ty det hantverk som gestaltade sig i Notre-Dame var inget mindre än la pensée écrite en pierre, ”tanken skriven i sten” (bok 5, kapitel 2).

Annons
Annons
Annons