Annons

Elbilen billigare att äga än man tror

Med ett listpris på 339 000 kronor kan det låta som att BMW i3 är en ganska dyr bil. Men då har man inte räknat med alla rabatter, bonusar och besparingar. I själva verket kan bilen bli en riktigt bra affär.

Billigare bil att äga än många tror.

Billigare bil att äga än många tror.

Foto: UWE FISCHER
Billigare bil att äga än många tror.

Billigare bil att äga än många tror.

Foto: UWE FISCHER
Billigare bil att äga än många tror. Foto: UWE FISCHER

Fordonsskatt

Elbilar är skattebefriade de fem första åren. För en jämförbar ”vanlig” bil, skulle man få betala ungefär 1 100 kronor om året i Fordonsskatt. Med en BMW i3 sparar man alltså ungefär 5 500 kronor på fem år.

Förmånsvärde

För elbilar sänks förmånsvärdet först till det för en motsvarande ”vanlig” bil, och sedan med ytterligare 40 procent, dock max 16 000 kronor. För BMW i3 innebär det att förmånsvärdet landar på superlåga 1 900 kronor per månad brutto.

Drivmedel

BMW i3 förbrukar bara 1,29 kWh per mil, och med ett elpris på runt en krona/kWh landar kostnaden alltså på 1,29 kronor per mil. För en motsvarande ”vanlig” bil som drar runt 0,45 liter diesel per mil blir kostnaden lite drygt 6 kronor. För en bensinbil som drar 0,5 liter per mil blir kostnaden ungefär 7 kronor.

Fri parkering

Vissa kommuner runt om i landet erbjuder gratis boendeparkering för elbilar, och exempelvis Arlanda erbjuder fri och grön el för elbilar. Parkering erbjuds i mån av plats på parkeringsplatser särskilt märkta för elbilar. För priser se här.

Supermiljöbilspremie
Storleken på premien varierar beroende på om den betalas ut till en fysisk eller juridisk person. För en fysisk person, privatperson, är premien 40 000 kronor. Det gäller även för enskild firma.

För juridisk person är premien 35 procent av skillnaden i nybilspriset mellan supermiljöbilen och närmast jämförbara bil, dock högst 40 000 kronor.

Om man slår samman alla rabatter, besparingar och förmåner blir alltså BMW i3 och andra supermiljöbilar en bra affär.

Vill du veta mer om BMW i3

Provkör idag l Se vårt erbjudande l Läs om nya BMW i3

Annons
Detta är en annons från BMW, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.