Annons

Folkets skönhetElände staplas på elände – hur blev den här så hajpad?

Merete Pryds Helle (född 1965) är dansk författare. Hon har bland annat skrivit barnböcker, novellsamlingar och romaner. För ”Folkets skönhet” som nu finns på svenska har hon bland annat fått De Gyldne Laurbær (de danska bokhandlarnas pris) och Politikens litteraturpris.
Merete Pryds Helle (född 1965) är dansk författare. Hon har bland annat skrivit barnböcker, novellsamlingar och romaner. För ”Folkets skönhet” som nu finns på svenska har hon bland annat fått De Gyldne Laurbær (de danska bokhandlarnas pris) och Politikens litteraturpris. Foto: Thomas A

De måste ha tålamod de många danskar som älskat Merete Pryds Helles misärroman ”Folkets skönhet”. Boken om Maries klassresa från armod till villaförort har likheter med Kristina Sandbergs trilogi om Maj – men har inte samma kraft att väcka känslor i läsaren, skriver Therese Eriksson.

Publicerad

Som en massiv, fuktig filt av tovad ull i mörkaste grått, sådan var novembers första halva; den disiga halvdagern som liksom sömlöst gled in i nattens kompakta mörker. Stegen, och ögonlocken, tunga. Jo, jag brer på, men nu gäller det att komma i stämning. I den stämning som råder i ”Folkets skönhet”, närmare bestämt. Här förhärskar duggregnigt novembermörker året om, genom årtiondena, alldeles oaktat vilket väder och vilken årstid det faktiskt är. Undantagen, stunderna med någorlunda klar sikt, är försvinnande få.
Merete Pryds Helles släktkrönika ”Folkets skönhet”, som skildrar en dansk landsbygdsfamilj från 1930-talet och ungefär trettio år framåt, blev en stor framgång i Danmark häromåret; såväl prisbelönad som bästsäljande. Familjen skildras med dottern Marie – skissad med författarens egen mor som förlaga – i centrum, genom henne får läsaren följa genom de fattiga krigsåren och in i hemmafrutillvaron i 1960-talets nybyggda villaförort. Hela vägen är kantad av utsatthet, våld och umbäranden.

Alltför kantad, vill jag påstå, för i en jämntjock misär är det svårt att skilja ut, och beröras av, de riktiga smärtpunkterna. Elände staplas på elände, i en seg och långsamt utdragen process. Att denna roman blev så hajpad i hemlandet? Vilka tålmodiga läsare de måste vara, danskarna. Riktigt så överseende har jag svårt att vara.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons