Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Erica Treijs: Elaka troll bör dränkas i kärlek

NÄTHAT Det är lätt att hata på nätet. Men egentligen är det lika lätt att älska. Med en digital handskakning, en cyberklapp på axeln och föräldrar på nätet kan man komma långt i kampen mot trollen.

Hade laddat ned det alltid lika intressanta Medierna i P1 för att ha något att lyssna på under ett distanspass på cykel. Lite vårlycklig och med bra tryck i benen kände jag att det var ett bra sätt att tillbringa en söndag i maj. Men med tilltagande ilska ökade takten för att till sist bli ursinnig.

Programmet handlade nämligen om illvilliga nättroll, om män som hatar kvinnor och som sysslar med sexistiska påhopp, hot och kränkningar. Krönikören Lisa Magnusson berättade om hur hon blev påhoppad efter att ha ifrågasatt en bloggpost där författaren skrev att en man som våldtagit två kvinnor borde utvisas till Eritrea fast han där riskerade tortyr. Magnusson menade att det inte var rätt väg att gå. En åsikt som startade en enorm debatt och som snabbt urartade och där hon till sist fick tugga i sig vidrigheter som ”Hoppas du blir våldtagen ditt pissluder”.

Visst, ett tuffare samhällsklimat borgar för att även de illvilliga nättomtarna ökar intensiteten och amplituden på sina vidrigheter. Men sannolikt är det få individer som njuter av att kränka andra, vilket också framkom senare i programmet. Men det finns de som gör allt för sprätta galla på oliktänkande och som ser det som sin rättighet, utan att någonsin tvingas stå till svars för sina tangentbordsspyor.

Annons
X

Huruvida näthatet har ökat eller inte finns inga nyare svenska undersökningar. Men för många som förekommer i medierna är bilden entydig – allt fler hot och kränkningar landar i e-postlådor och breder ut sig i kommentarsfälten. Vissa ämnen är således ”bäst att undvika” för att slippa trollen... Men om någon politiker, makthavare, journalist eller övrig samhällsmedborgare resonerar så – då blir det läskigt på riktigt.

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst”, skrev Hjalmar Söderberg i Doktor Glas. Ett numera lika välkänt som uttjatat citat som över 100 år senare fortfarande är relevant. Kanske är det en förklaring till nättrollens dunkla agerande – en önskan att bli sedda till vilket pris som helst?

I takt med att pulsen gick ned och cykeltempot övergick till mitt vanligt ganska makliga dito blev det lättare undvika de egna ilskedrivna tankevurporna. För oavsett orsak till hat och kränkningar på nätet så går det väl att spä ut det ettersprutade, det illvilliga och det okunniga genom att helt enkelt själv delta i debatten? En diskussionstråd kan drunkna i elakheter, men förstås också ta en ny vändning av sakliga argument och en lagom dos nätkärlek, menar mediestrategen Brit Stakston. Troll spricker som bekant i solen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En som på bästa sändningstid älskar sönder alla kombattanter är SVT Debatts Belinda Olsson, och hon gör det bra (trots ett omöjligt programformat).

  Hon är nämligen genuint intresserad av olika åsikter, men väjer galant för felkopplade elakheter.

  Missa inte: TV3 Dokumentär tar upp näthatet i programmet den 17 maj klockan 20.

  Erica Treijs

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X