Annons
X
Annons
X

el-Sayed gör sorti ur Hebi Health Care

Först Fermenta, nu Hebi Health Care. Refaat el-Sayeds båda företagsbyggen lämnar efter sig många småaktieägare som förlorat mycket pengar. Under måndagen, på extrastämman i Hebi Health Care, gjorde Refaat el-Sayed sorti både som vd och storägare i detta bolag.

[object Object]
Refaat el-Sayed. Foto: DAN HANSSON

– Jag har inga mer pengar. Jag kan inte hjälpa bolaget.

Med dessa meningar lämnade Refaat el-Sayed den extra bolagsstämman under måndagskvällen. Stämman var påkallad för att stämpla om det nominella värdet för aktierna i Hebi Health Care sedan aktierna rasat i värde. Men extrastämman kom att handla om något helt annat.

Hebi Health Care kastades ut från sin handelsplats, NGM-börsen, i slutet av förra året. Då var värdet på en aktie 1 öre. Nu sker bara begränsad inofficiell handel i aktien till ungefär samma värde. Det finns över 46 000 svenska aktieägare, lejonparten småaktieägare, i bolaget.

Annons
X

På stämman kom det överraskande beskedet att Refaat el-Sayed under helgen sålt sina aktier till Mikael Skönborg som bland annat bedriver egen konsultverksamhet och som också varit styrelsesuppleant i Hebi Health Care.

– Refaat el-Sayed erbjöd mig att köpa ut honom och jag ser det här som en bra plattform för min verksamhet och också mina planer för ett blivande riskkapitalbolag, säger Mikael Skönborg.

Han hoppas nu kunna använda sig av sina kontakter och sitt nätverk för olika affärer, exempelvis köpa och sälja fastigheter och därmed dra nytta av de stora förlustavdragen i Hebi Health Care på över 200 miljoner kronor.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Köpesumman för det kantrade bolaget är hemlig. Men enligt Gunnar Ek, som är Aktiespararnas aktieexpert och som var med på extrastämman, är det inte troligt att Mikael Skönborg betalat speciellt mycket för ett bolag som i praktiken är konkursmässigt.

  Trots att aktieskaran i Hebi Health Care består av runt 46 000 personer var bara 27 personer närvarande på måndagens stämma.

  – De flesta aktieägare har kastat in handduken i sitt ägande i bolaget, säger Gunnar Ek.

  Det är inte första gången som Refaat el-Sayed gjort aktieägare besvikna. På 1980-talet var penicillinproducenten Fermenta en framgångssaga på börsen innan Refaat el-Sayeds obefintliga doktorshatt och misslyckade affärer gjorde att sagan fick ett trist slut för alla de aktieägare som trott på Fermentas företagsidé.

  Trots debaclet med Fermenta lyckades Refaat el-Sayed runt millennieskiftet få in runt 420 miljoner kronor i en nyemission för en ny affärsidé. Hans massutskick, som gick ut till bland andra läkare, sjuksköterskor och veterinärer, föll i god jord. Många, som nu förlorat många många tiotusentals kronor på Hebi Health Care, lockades att investera i bolaget med fokus på verksamhet i Egypten.

  I Egypten skulle bland annat byggas fabriker för att tillverka finkemikalier för tablettproduktion och operationskläder. Långfibrig billig egyptisk bomull för konfektionen till lågt pris, med subvention från den egyptiska staten, var en bärande ingrediens i affärskonceptet.

  Sedan gick det som det gick och turerna har varit många och snåriga. Pengarna räckte inte mer än att blygsamt dra i gång verksamheten. Fabriken är färdigbyggd men står stilla. Inte heller bolagsformalia har följts.

  – Planeringen har helt enkelt varit under all kritik och undermålig under många år. Allt är nu förbrukat och många aktieägare och andra intressenter har förlorat mycket pengar, säger Gunnar Ek.

  Refaat el-Sayed behåller tillsvidare de stillastående fabrikerna i Egypten. Snart väntas även dessa säljas och blir det några pengar över vid försäljningen, sedan en bankfordran räknats av, lovade han på extrastämman att överskottet skulle tillfalla till de luttrade aktieägarna.

  Annons
  Annons
  X

  Refaat el-Sayed.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X