Annons

Peter Landelius:El País räddade spanskspråkig kraftsamling

Det som är viktigt i Mexiko är viktigt också i Madrid på grund av gemenskapen i det spanska språket. De spansktalande akademiernas femte världskongress fick ställas in efter jordskalvet i Chile, men tack vare El País virtuella kongress har föredragen och intervjuerna nått ut.

Under strecket
Publicerad

**El V Congreso de la Lengua, **de 22 spansktalande akademiernas femte världskongress, avbröts innan den ens hade börjat. Den skulle ha hållits i Valparaíso den första veckan i mars och den omgavs av både förväntningar och fanfarer. Chiles president Michelle Bachelet och Spaniens kung Juan Carlos var självskrivna som huvudpersoner. Det här skulle bli avsparken för Latinamerikas 200-åriga självständighet –Chile och flera andra av regionens länder firar jubileum i år, om än i bästa samförstånd med Spanien –och en triumferande avslutning för Michelle Bachelets fyra lyckosamma år som president i Chile.

Dagordningen var omfattande. Under fyra dagar skulle man avhandla de 22 ländernas gemensamma men differentierade språkkultur, språkets politiska, ekonomiska och sociala betydelse, spanskans framtid i de internationella medieförhållandena – och så det gemensamma språkets huvudroll i utbildningen. Till den ändan hade man sammankallat inte bara officiella representanter för de berörda akademierna, utan också en rad andra framstående intellektuella. Som huvudtalare till invigningen hade arrangörerna inbjudit tre litterära stormän: peruanen Mario Vargas Llosa, katalanen Emilio Lledó och chilenaren Jorge Edwards.

Annons
Annons
Annons