Annons
Krönika

Claes Arvidsson:Ekvationen stad och land går inte ihop

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att möta de två megatrenderna demografi och urbanisering sträcker sig över många olika politikområden. Om vi vill att hela landet leva kan vi då, som finansminister Magdalena Andersson gör, bagatellisera hur beskattningen av bensin slår ut landsbygden?

Under strecket
Publicerad

Väldigt mycket skog, ett och annat hus, få människor. Nedslitna tätorter. Det kändes rätt och slätt en smula deprimerande när jag körde från Oslo till Säter i Dalarna. Avfolkad landsbygd. ”Åmål”. Lugn och ro. Fast det var förstås just det som jag såg. Andra ögon kanske ser annat liv. Liv som inte ryms i den urbana norm som föreställer storstaden som möjligheternas plats – där överflödet (allt finns) står i kontrast till underflödet på landsbygden (allt är stängt).

Men förstås. Jobb och utbildning lockar och gör att särskilt de unga drar till stan. Runt om i landet kämpar landsbygdens kommunpolitiker på för att motverka utflyttningen, men också för att få människor att flytta till eller tillbaka. Allt för att motverka en ond cirkel i form av minskat skatteunderlag och höjda kommunalskatter, urholkade offentliga tjänster, företagsnedläggningar och en åldrande befolkning.

Annons
Annons
Annons