Ekovänlig turism i Sydafrika

Foto: Gondwana Game Reserve

Fängslande safariturer, närproducerat vin och solsäkra dagar – att resenärer vallfärdar till Sydafrika är föga förvånande. Sydafrika-experten Jonas Sandström guidar oss till ett klimatsmart resande genom landet.

Under strecket
Publicerad
Shamwari Game Reserve

Shamwari Game Reserve

Gondwana Game Reserve

Gondwana Game Reserve

Babylonstoren

Babylonstoren

Avondale Wine Farm

Avondale Wine Farm

Uthando

Uthando

Annons

Safari med gott samvete

Att se ”The Big 5” – noshörning, lejon, leopard, buffel och afrikansk elefant – står oftast högst upp på turisters önskelista. Väljer man en safari med miljöfokus innebär det att företaget jobbar tillsammans med det sydafrikanska Naturvårdsverket. De ser till att reservaten rapporterar in hur många djur de har, att ytorna är tillräckligt stora och att man inte blandar arter som tidigare inte levt tillsammans eller funnits på platsen tidigare. Dessutom måste alla guider vara certifierade – vilket innebär att de har genomgått en utbildning i biologi och säkerhet.

– Man vill att gästerna ska få en upplevelse men också en förståelse för hur jorden en gång såg ut, förklarar Jonas Sandström som är grundare av den Fairtrade-certifierade resebyrån Gonana Travel.

De safaris som arbetar med hållbarhet försöker till stor del även servera djur som skjutits av i parkerna – som hjort, kudu och springbock – och väljer vin från lokala vingårdar.

Tre miljövänliga reservat:

Shamwari Game Reserve
Det här är ett av de mer exklusivare alternativen och är det största landområdet nära Kapstaden som har flest djur. De jobbar mycket med att få in hela det gröna tänket genom att bevara det naturliga landområdet och skydda utrotningshotade djur. Men även i sättet de sköter sin restaurang – på reservatet finns bland annat ett växthus där man odlar kryddor och grönsaker som man använder i rätterna.
shamwari.com

Annons
Annons
Shamwari Game Reserve

Shamwari Game Reserve

Gondwana Game Reserve

Gondwana Game Reserve

Shamwari Game Reserve

Gondwana Game Reserve
I mellanprisklassen hittar vi Gondwana Game Reserve som även det ligger i närheten av Kapstaden. Från början användes området till kreatursuppfödning men nu har man konverterat tillbaka landområdet till sitt ursprung. I dag arbetar de med att konservera och bevara platsens naturliga vegetation och att ta hand om utrotningshotade arter som en gång tillhörde området.
gondwanagr.co.za

Gondwana Game Reserve

Tau Game Lodge
Madikwe, i Johannesburg, är ett konservat som hyr marken av den Sydafrikanska staten. I gengäld ser de till att ta hand om djur och natur. De jobbar även med att ge tillbaka till området och i olika samhällsprojekt. Deras stiftelse, Tau Foundation, arbetar med de loka skolorna – där har det bidragit med pengar till att renovera byggnader, plantera köksträdgårdar och installation av vattentankar och toaletter. Ett något enklare alternativ men som samtidigt har ett miljötänk.
taugamelodge.co.za

Annons
Annons
Babylonstoren

Babylonstoren

Smutta på ekologiskt vin

Ett besök vid någon av landets vingårdar är ett måste för alla mat- och vinintresserade. Det som gör Sydafrikas vingårdar unika – utöver de vackra miljöerna – är att nästan alla druvor plockas för hand. Jonas Sandström förklarar att det har resulterat i flera arbetstillfällen för lokalbefolkningen och att vingårdarna därför är en viktig arbetsgivare i landet. Många vingårdar har skippat konstbevattning och det börjar också bli vanligare att gårdarna satsar på att tillverka ekologiska viner. Det innebär att de inte är besprutade, att man inte använder konstgödsel och att vinrankorna sköts på ett biodynamiskt sätt.

Tre miljövänliga vingårdar:

Babylonstoren, Franschhoek
Babylonstoren ligger i den lilla staden Franschhoek (afrikaan för Franska hörnet), i västra Kapprovinsen. Staden, som gjort sig känd för sina vinodlingar, är en av landets äldsta och det var hit de franska hugenotterna anlände på 1600-talet. Babylonstoren har utöver sina odlingar även ett hotell med spa och trädgårdar där man odlar frukt och grönsaker. Gården drivs som ett eget litet ekosystem och allt som serveras på restauranger kommer från deras egna trädgård.
babylonstoren.com

Babylonstoren

La Motte, Franschhoek
Vingården La Motte är också beläget i Fraschhoek. Här produceras viner som säljs över hela världen och man arbetar hårt med att driva gården helt miljövänligt. Som besökare har man möjligheten att gå en guidad ekologisk tur runt gården och se hur vinproduktionen går till, hur de arbetar med att bevara den lokala växtligheten och ta del av gårdens grönsaksträdgård.
la-motte.com

Avondale Wine Farm, Paarl
Inte lång från Kapstaden ligger staden Paarl som är en centralort för vinodlingar. Här ligger eko-certifierade Avondale Wine farm som lägger stort fokus på att arbeta miljövänligt. När den nuvarande ägaren tog över 2004 bestämde han sig för att satsa på hållbar vinproduktion. Det resulterade i att man utvecklade ”biologics” – ett koncept där modern forskning möter biodynamiskt jordbruk. Vill man lära sig mer om arbetet erbjuder de en eko-safari runt vingården.
avondalewine.co.za

Annons
Annons
Avondale Wine Farm

Avondale Wine Farm

Uthando

Uthando

Avondale Wine Farm

Hållbarhetstänk i Kapstaden

Taffelberget, Godahoppsudden, Robben Island och kritvita stränder – listan över saker att hitta på i Kapstaden är lång. Men med tanke på den tillfälliga vattenbristen i staden känns ett eko-tänk mer aktuellt än någonsin. Här tipsar Jonas Sandström om tre gröna aktiviteter för miljömedvetna resenärer.

Matmarknad
I Kapstaden ryms allt från prisbelönta restauranger till mindre krogar och spännande barer. Men är man ute efter något annat i matväg kan matmarknaden Oranjezicht City Farm vara värt ett besök. Här är nästan all mat och dryck närproducerad och ekologisk. När du ätit dig mätt på allt gott kan du njuta av den vackra havsutsikten. Marknaden är endast är öppen på lördagar.
ozcf.co.za

Cykelturer
Vill du lämna så lite koldioxidavtryck som möjligt kan en cykeltur vara ett bra alternativ. AWOL Tours erbjuder guidade cykelturer runtom i Kapstaden och har i hela sin verksamhet ett ekologiskt tänk. Utöver att cyklarna är gjorda av återvunnet material arbetar de även med olika projekt för att bevara naturen och stödjer olika välgörenhetsorganisation i landet.
awoltours.co.za

Responsible Tourism
Runtom i Kapstaden ligger kåkstäder eller townships som de kallas i Sydafrika. Är man här bör man absolut ta en guidad tur i någon av dessa. Denna typ av aktivitet har varit omdiskuterad då det kan kännas som att man ”åker och tittar på fattigdom” – men det håller inte Jonas Sandström med om. Han förklarar att det snarare ger en inblick i ett annat typ av samhälle och är ett sätt att se hur majoriteten av befolkningen i Kapstaden faktiskt lever. Det är viktigt att man åker med en certifierad guide och då är organisationen Uthando ett tips – då de arbetar med just responsible tourism. De erbjuder guidade turer och driver olika projekt som arbetar med frågor som rör allt från utbildning till ekonomisk hållbarhet och miljö.
uthandosa.org

Uthando
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons