Annons
X
Annons
X

Ekot: Hemlig svensk plan för Gripen

Sverige har en hemligstämplad plan för aktiviteter som ska hjälpa ja-sidan att vinna i Schweiz folkomröstning om köpet av stridsflygplanet Gripen,
uppger Ekot i Sveriges Radio. Sju svenska ministrar har informerats, bland dem handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt som båda säger att de inte känt till planen. Men Carl Bildt menar att svenska ambassaden ”självklart” ska lobba för positiva artiklar om Sverige.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN

Också Försvarsmyndigheter och högt uppsatta tjänstemän i regeringskansliet har fått information om planen, som ska ha skapats i höstas och kallas kallad Bruttolista AB Sverige.

Handelsminister Ewa Björling säger till Ekot att hon inte känner till någon plan för att hjälpa ja-sidan.

– Det är ingenting jag känner till, jag är däremot väldigt glad över att Schweiz har valt Jas Gripen, säger Ewa Björling till Ekot.

Annons
X

Den schweiziska folkomröstningen är vi inte engagerade i.
Carl Bildt

Också utrikesminister Carl Bildt nekar till kännedom.

– Den schweiziska folkomröstningen är vi inte engagerade i, säger Carl Bildt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han kommenterar nyheten på Twitter på morgonen:

  ”Bra att vår ambassad i Bern vill ”lobba in positiva artiklar om Sverige i schweiziska medier”. Självklart.”, skriver Carl Bildt och fortsätter:

  ”Och alldeles självklart vill vi hjälpa Schweiz försvarsdepartement att informera om Gripen. Vore mycket konstigt annars.”

  ”Enligt Ekot förnekar du kännedom om kampanjen trots att du blivit informerad. Hur går det ihop?” frågar TV4:s Ulf Kristofferson på Twitter.

  ”Handlar om normalt och bra informationsarbete om Sverige. Kampanjen sköter andra”, svarar utrikesministern, som tycker att ”Ekot skruvar alldeles för hårt.”

  Utrikesministern säger också att han inte vet om det finns några svenska stödaktiviteter som ska syfta till ett ja i folkomröstningen.

  Enligt Ekot, som
  hänvisar till hemligstämplade dokument, har dock både Bildt och Björling, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt, fått brev från Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, där planen beskrivs.

  Bland annat ska det handla om att ambassaden ”fixar intervjuer och lobbar in positiva artiklar om Sverige” i schweiziska medier. Enligt Thöresson handlar det dock bara om ”vanligt ambassadarbete”.

  – Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger han till Ekot.

  Nyhetsprogrammet uppger dock att Thöresson skriver till Stockholm att planen tagits fram för att hjälpa den schweiziska regeringen att vinna folkomröstningen.

  Den 17 december skriver ambassadören enligt Ekot: ”Nu gäller det 'bara' att vinna folkomröstningen”.

  En dryg månad tidigare skriver han: ”Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen”, uppger Ekot.

  Ambassadören säger att formuleringen ska tolkas ”precis som det står.”

  – Allt tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn folkomröstning. Att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, säger Thöresson.

  Igår framkom att
  Saab ekonomiskt stöttat ja-sidan i folkomröstningen. Men eftersom stödet från företaget orsakade kritik fick bolaget tillbaka sina penagar.

  Länderna som är intresserade av Gripen svd.se

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X