Ekoodling är Afrikas framtid

Ekologisk odling kan lösa fattigdoms- och hållbarhetsproblematiken i många afrikanska länder. I dag är ekologisk odling ett av de snabbast växande segmenten i den afrikanska jordbrukssektorn och intresset ökar
, skriver elva afrikanska forskare och representanter från organisationer som arbetar med att utveckla jordbruket i Afrika i en replik om ekojordbruk som bistånd.

Under strecket
Publicerad
Foto: COLOURBOX
Annons

I en artikel på Brännpunkt den 11 augusti skriver Björn Lundgren att Sverige måste sluta exportera ekologisk odling till utvecklingsländerna. Artikeln innehåller många felaktigheter och en felaktig analys av orsaken till fattigdom och vad som är jordbrukets problem i Afrika.

Att lösningen för Afrikas jordbruk är konstgödsling och kemiska bekämpningsmedel, på samma sätt som skedde i den ”gröna revolutionen” i Europa och Asien, har länge varit en ledande tanke. Men den beaktar inte att afrikanska jordbruket domineras av småbrukare, att priset på konstgödning har tredubblats de senaste tre åren och att priset på produktionshjälpmedel inte lär minska med stigande energipriser.

Annons
Annons
Annons