Annons
Krönika

Clemens Poellinger: Ekonomismens nya kritiker

Vår tids ekonomiska egoism möter nu motstånd även från höger. Kritiken vill visa att den kapitalistiska modellens skenbara rationalitet och vetenskaplighet är en mänsklig skapelse som har väldigt lite med naturlagar att göra.

Uppdaterad
Publicerad

Den ilsknaste kritiken av kapitalismen kommer just nu från oväntat håll. Jag som gått och funderat länge över om inte 1968, det nu under så lång tid smädade radikala märkesåret, enligt lagen om idéernas ständiga ström mellan ebb och flod skulle få en pånyttfödelse. Och här kommer en bredsida mot det som till och med avgångne radiochefen och denna tidnings före detta chefredaktör Mats Svegfors, med en term som hittills brukats främst av vänsterdebattörer, kallar ”för ekonomismens och kommersialismens primat” (i en debattartikel i DN 10 februari).

Dagens dagsedel åt kapitalismen delas inte ut av någon ny- eller postmarxistisk tänkare. Den kommer från Frankfurt, ett av finansvärldens absoluta maktcentrum och emanerar ur konservativ dagstidningsmiljö. Frankfurter Allgemeine Zeitungs utgivare Frank Schirrmachers bok ”Ego” (Blessing Verlag, 352 sidor), som kom ut i måndags,skjuter in sig på vår tids ekonomiska egoism. Hans konspiratoriska tes är att tankesmedjan Rand (research and development) corporation, ett barn av det kalla krigets militärindustriella komplex, på 50-talet skapade ett monster – en ny version av filosofen John Stuart Mills homo economicus.

Annons
Annons
Annons
Annons