Annons
X
Annons
X

Ekonomiskt stöd att vänta från EU

Militärt är EU en dvärg. Men EU kan stödja den nya regeringen i Kiev politiskt och ekonomiskt, och också förbereda sig för att ta emot flyktingar från Ukraina om ett krig bryter ut.

Catherine Ashton, EU:s utrikeschef.
Catherine Ashton, EU:s utrikeschef. Foto: VIRGINIA MAYO/AP

SVD I BRYSSEL

I morgon vid lunchtid träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att komma överens om en gemensam linje kring den hotfulla situationen i Ukraina.

Både EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s utrikeschef Catherine Ashton har redan skarpt uppmanat Ryssland att hålla sig undan från Ukraina, liksom en rad av EU:s stats- och regeringschefer.

Men tiden rinner ut. EU kan som enhet kan inte göra mycket om det utbryter krig i Ukraina. I EU:s utrikes- och säkerhetsstrategi, inskriven i Lissabonfördraget, finns visserligen några paragrafer om ett gemensamt försvarsengagemang vid krigssituationer, men än så länge har ingen definierat exakt hur sådana situationer skulle se ut, och vilka försvarsmekanismer som man skulle sätta igång.

Annons
X

De flesta EU-länder är medlemmar i Nato, och ett eventuellt militärt stöd, som Ukrainas nya styre har bett om, måste också komma från försvarsalliansen.

Men politiskt och ekonomiskt kan EU backa upp Ukraina. EU:s handelskommissionär Karel De Gucht upprepade före helgen att det handelsavtal med EU som Ukrainas nu avsatte president Viktor Janukovitj i elfte timmen valde att inte skriva på, för att istället ingå avtal med Ryssland, fortfarande ligger på bordet.

EU-kommissionen har idag 610 miljoner euro öronmärkta för att hjälpa Ukraina, och den summan kan ökas på till en miljard euro i år, om Kiev snabbt inleder reformer vad gäller exempelvis korruptionsbekämpning och ekonomisk politik.

Vanligtvis är ett sådant jättelån knutet till ett lånepaket med även IMF ombord - paket som vanligtvis tar veckor, kanske månader att förhandla. Men enligt diplomater i Bryssel så kan EU-pengarna frigöras snabbare om IMF går med på en snabbehandling.

Dessutom tittar EU-ledarna på möjligheten att bredda och skynda på lån från Europeiska Investeringsbanken (EIB) och Europeiska utvecklingsbanken (EBRD).

En fråga som kan dyka upp på mötet i Bryssel är hur EU-länderna skulle ställa sig till eventuella flyktingströmmar om krig utbryter och civila ukrainare flyr västerut.

Redan för en vecka sedan sade den polske premiärministern Donald Tusk att han instruerat polska sjukhus att förbereda sig för att ta emot ukrainska krigsflyktingar

En diplomat i Bryssel sade, anonymt, till SvD att man kan tänka sig att se över om man kan lyfta visumkravet för inresa till EU från Ukraina.

Annons
Annons
X

Catherine Ashton, EU:s utrikeschef.

Foto: VIRGINIA MAYO/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X