Ekonomiskt samarbete ska lyfta Sydamerika

Sydamerikas ekonomier måste integreras mer och mer – via ökad handel och gemensamma satsningar på infrastruktur. Samtidigt måste länderna öppna sig mer mot omvärlden.

Under strecket
Publicerad
Allan Wagner, generalsekreterare i Andinska gemenskapen, lyfter fram vikten av att integrera ekonomierna i Sydamerika.

Allan Wagner, generalsekreterare i Andinska gemenskapen, lyfter fram vikten av att integrera ekonomierna i Sydamerika.

Annons

– Och detta måste gå hand i hand med kampen mot fattigdom och utanförskap.
Det säger Allan Wagner, generalsekreterare i Andinska gemenskapen (CAN i spansk förkortning), som består av de fem länderna Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia och Peru. Tillsammans utgör de en tredjedel av den sydamerikanska marknaden.
CAN, som startade 1997, är en fortsättning på Andinska pakten, som bildades 1969. Målet var då att skapa en tullunion inom tio år. Men 30 år av nationalism och protektionism gjorde att den målsättningen hela tiden kom på skam.
– Men i dag finns det en större samsyn på regional integration. Och vi har, till slut, insett att vår egen interna marknad är för liten, säger Wagner, som tidigare var utrikesminister i Peru.
I förlängningen vill han också att CAN-marknaden ska knytas samman med Mercosur (Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay) och Chile.

CAN vill gärna efterlikna EU, både vad gäller ekonomisk integration (en haltande tullunion finns redan) och djupare politiskt samarbete. Men också inom social utveckling och gemensam kamp mot fattigdomen, betonar Wagner, som var i Sverige nyligen.
– Det finns också ett juridiskt ramverk, som i EU – med en skiljedomstol och överstatliga beslut som medlemsländerna måste rätta sig efter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons