Ekonomiskt att satsa på provrörsbarn

Staten skulle tjäna på att subventionera alla försök till provrörsbefruktning – eftersom det föds för få barn i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den slutsatsen dras i en kandidatuppsats i nationalekonomi publicerad i Scandinavian Journal of Public Health. Där har bland annat lundastudenten Anders Svensson tagit fasta på de olika regionala regler som gäller för hur många gånger staten hjälper till att betala för ett försök med IVF, in vitro-fertilisering. I snitt finansieras hälften av alla provrörsbehandlingar ur parens egen ficka, konstaterar han och pekar på att de mellan 10 och 20 procent ofrivilligt barnlösa par som längtar efter att utöka familjen kan vara en del av en strategi mot en åldrande befolkning.

Anders Svensson har räknat ut följande: Det kostar staten 254 000 kronor att investera i en provrörsbefruktning. Under det födda barnets livstid väntar sedan en skatteinbetalning på 32 miljoner kronor. Alltså kostar det staten ingenting att subventionera samtliga försök till att lyckas med IVF, menar han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons