Ekonomiska reformer väntas från Kina

En kvinna går förbi ett propagandaplakat från Kommunistpartiet i Peking. Partiets centralkommitté möts i veckan för att diskutera modernisering och förbättring av det kinesiska styret.
En kvinna går förbi ett propagandaplakat från Kommunistpartiet i Peking. Partiets centralkommitté möts i veckan för att diskutera modernisering och förbättring av det kinesiska styret. Foto: Andy Wong

"Modernisering" och "förbättring" står på agendan när centralkommittén för världens största parti, Kommunistpartiet i Kina, nu är samlad för ett fyra dagar långt möte. Samtidigt pågår demonstrationer för demokrati i Hongkong och landets ekonomiska tillväxt är på lägre nivåer än på flera årtionden.

Under strecket
Troy Enekvist/TT
Publicerad
Annons

– Förväntningen på det här mötet är att man försöker öppna upp ekonomin lite, och göra den lite mer marknadsvänlig, säger Gustav Sundqvist, Kinavetare och forskare i statskunskap vid Mälardalens högskola.

Det styrande kinesiska Kommunistpartiets 19:e centralkommitté öppnade under måndagen för sitt fjärde plenarsammanträde. Agendan för mötet är, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, att upprätthålla och förbättra samt att modernisera det kinesiska styret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons