Annons

Ekonomiska problem hotar slottskonserterna

Musik på Slottet är för många ett självklart inslag i Sommar-Stockholm. Men i år räcker pengarna inte ens till den egna orkestern.

Under strecket
Publicerad

Varje år öppnas portarna till bland annat Rikssalen och Slottskyrkan i Stockholms slott för en trogen konsertpublik. För 33:e året i rad arrangerar Musik på Slottet konserter på Slottets uppdrag. Programmet är brett: klassisk musik, jazz, visa, och i år även recitation. Men Musik på Slottet brottas med årliga underskott. Så i sommar får publiken - cirka 10 000 personer per säsong - för första gången inte höra ”husorkestern” Stockholmsensemblen. Ensemblen bildades till Musik på Slottets första sommar och består av gräddan av landets orkestermusiker och solister.

Men i år finns inte pengar att betala musikerna med. Däremot kommer några andra orkestrar som har ordnat egen finansiering, bland annat St Petersburgs Eremitageorkester 15-17 augusti. - Det har varit svårt i många år, som för många inom kultursektorn. Men de senaste åren har anslagen skurits ner. Dessutom får vi inte besked förrän vid årsskiftet om och hur mycket vi får till nästa säsong, säger Mats Liljefors, som drivit Musik på Slottet sedan starten. Ordet nedläggning vill han inte ta i sin mun - ”då får de gräva ner mig först” - men han är kraftigt oroad över framtiden. - Om det inte blir någon ljusning, så får vi kanske göra som Drottningholms Slottsteater, säger han, skära ner och till exempel spela en vecka under sommaren i stället som nu, 20-25 konserter under tre månader.

Annons
Annons
Annons