Annons

Ekonomiska missarna du inte vill göra

Ekonomin kanske känns tryggad mitt i livet – men hur gör man för att höja blicken och nå de ekonomiska mål man har?
Ekonomin kanske känns tryggad mitt i livet – men hur gör man för att höja blicken och nå de ekonomiska mål man har? Foto: Thomas Barwick / Stone RF

Ekonomisk frihet innebär olika saker beroende på var du befinner dig i livet.

– Vi möter ofta kunder som har en klar plan för hur de vill placera sina pengar. Men har du ett större kapital att investera kan det vara bra att ta hjälp med att se över hela sin ekonomi, säger Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium.

Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium.

Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium.

Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium.

Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium.

Ekonomin kanske känns tryggad mitt i livet – men hur gör man för att höja blicken och nå de ekonomiska mål man har? Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium ger här några tips på vad man bör tänka på. 

Skapa en tydlig finansiella plan:

Linda Chang Andersson, rådgivare på Danske Bank Premium.

Pengar på banken, ett bolån, familj och barn. Mitt i livet kan ekonomin verkligen kännas som den är tryggad. Men förutsättningarna kan förändras.

Det kan handla om exempelvis en skilsmässa, något som givetvis kan underlättas av att det finns sparade pengar. Andra mer positiva händelser kan vara att ni får ett barn till eller att det dyker upp ett läge att investera eller köpa en sommarstuga.

– Det innebär inte att du ska ha alla dina pengar på ett bankkonto utan avkastning i väntan på att något ska hända. Men med en medvetenhet kan man bättre optimera sitt sparande, säger Linda Chang Andersson.

Balansera dina risker:

– En del kunder vi träffar har redan en klar plan för hur de vill placera sina pengar. Det är bra men det kan vara bra att väga in riskerna vid ett sådant beslut. Det är det en rådgivare på banken hjälper till med.

Exempel på sådana ekonomiska beslut kan vara att binda bolånet under en lång tid. Ett annat är om man vill gå in med hela sitt kapital på börsen.

– Vi ställer frågorna som man kanske glömt eller blundar för. Vad händer med de bundna lånen om du vill flytta? Eller vad händer om börsen går ner med 50 procent, kan du fortfarande sova gott? På så sätt kan vi hjälpa kunden att hitta rätt risknivå.

Ta hjälp av banken

Vad drömmer du om? Ett hus i Spanien eller total ekonomisk frihet, eller vill du säkra den ekonomiska framtiden för din familj?

–Ett samtal med en ekonomisk rådgivare kan ge dig verktygen för att nå målen och nya ge viktiga perspektiv när du planerar ditt sparande, säger Linda Chang Andersson.

Danske Premium är Danske Banks koncept för dig som har minst 2 miljoner kronor att investera och som vill skapa dig en långsiktig plan för dina samlade tillgångar.

Vi hjälper dig identifiera möjligheter och utmaningar i din privatekonomi så att du ska kunna leva det liv du vill, både i dag och i morgon. Våra premiumrådgivare hjälper dig utifrån dina samlade behov och guidar dig under resan till ökad ekonomisk frihet.

Annons
Detta är en annons från Danske Bank Premium, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.