Annons
X
Annons
X

Ekonomisk stress kan slå hårt

De ekonomiska utsikterna är dystra och det påverkar plånboken – och hur vi mår. Medan kvinnor överlag känner sig mer stressade, kan hotet om ekonomisk kris ta sig mer drastiska uttryck för män.

Stress i för hög dos är gift för våra kroppar. Det ökar produktionen av kortisol, som i för stora mängder kan påverka vikten, ge problem med hjärtat och tros kunna orsaka depression. Men det kan också ge upphov till demensliknande symptom.

– Kortisol kan orsaka minnesförlust och ge lägre uppmärksamhetsförmåga. Ämnet är särskilt giftigt för det område där minnet sitter i hjärnan, säger Sandra Chapman, på centret för hjärnans hälsa på University of Dallas, till
amerikanska tidningen Forbes.

Hur vi reagerar inför risken att få det sämre ställt ekonomiskt och i värsta fall förlora jobbet är olika. När en amerikanska psykologförbundet nyligen gjorde en undersökning fann de att
25 procent fler kvinnor än män känner sig stressade av ekonomin. Enligt studien så tenderade kvinnorna att känna sig mer stressade och kände generellt att de inte gjorde tillräckligt för att hantera situationen som de befann sig i.

Annons
X

För männen å andra sidan, kan en ekonomisk kris ta sig betydligt kraftigare uttryck. I sin mest extrema form handlar det om att individen går så långt som till att ta sitt eget liv, något som rapporterats om ett flertal gånger under det gångna året, bland annat den tyska miljardären Adolf Merckle som tog sitt liv efter att hans affärsimperium råkat i stora svårigheter till följd av krisen.

– Män tar till mer permanenta åtgärder. Kvinnor ropar mer på hjälp och uppmärksamhet istället, säger psykoterapeuten Jonathan Alpert till Forbes.

Enligt Forbes är det de traditionella rollerna som påverkar hur vi hanterar ekonomisk stress.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Män är traditionellt den som försörjer familjen, säger Jonathan Alpert och påpekar att stressen till följd av sämre ekonomi särskilt påverkar de som har sitt namn, rykte och ego baserat på finansiell framgång.

  Enligt Forbes hanterar kvinnorna sin stressade situation med att söka stöd hos vänner och familj, medan män när stressen tar sig mer extrema uttryck har en tendens att isolera sig själv och snarare försöka fly problemen med hjälp av till exempel sex, alkohol och droger.

  E24

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X