X
Annons
X
Foto: Jonas Gratzer

Ekonomisk kris slår knut på persiska mattor

Den mytomspunna persiska mattan har flertusenåriga anor. Tillverkningen försörjer två miljoner iranier men inhemsk lågkonjunktur och utländsk konkurrens har slagit hårt mot näringen. Nu är förhoppningen att lyfta handelssanktioner ska injicera nytt liv i en krisande bransch.

Dess glans må ha avtagit i takt med branschens ekonomiska tillbakagång, men mattförsäljare är fortfarande ett statusyrke. Försäljaren är högst upp i industrins näringskedja och den som gör störst förtjänst. På mattbasaren i Isfahan, Irans tredje största stad belägen 30 mil söder om Teheran, är Esmail Ghorbani något av en legendar. Han är den som håller sig med störst lager. Den som har flest shejker i gulfen i sin kundkrets.

– Jag har jobbat med det här i 50 år nu, säger Esmail Ghorbani från sin plats bakom det blanka skrivbordet. Det fanns väldigt mycket pengar att tjäna då, det var den rikaste branschen efter oljan. Nu är det annorlunda, men fortfarande är det ett yrke som ger dig mycket respekt.

Esmail Ghorbani har jobbat med persiska mattor i 50 år. ”Jag har sett mattor från hela världen och ingenstans är kvaliteten så hög som här. Mattor ligger i vår natur”, säger han.

Foto: Jonas Gratzer Bild 1 av 10

En iransk familj besiktigar mattorna vid en bazar i Teheran.

Foto: Jonas Gratzer Bild 2 av 10

Varje kvadratmeter färdig matta består av omkring en miljon knutar. En skicklig yrkesutövare åstadkommer runt 10 000 knutar per dag. De blommor i mörkblått och benvitt som Mahgol Waziri knyter tar år att färdigställa. ”Den här kommer vara klar om fem månader. Då kommer vi att ha arbetat på den i nästan tre år”, säger hon.

Foto: Jonas Gratzer Bild 3 av 10
Foto: Jonas Gratzer Bild 4 av 10
Foto: Jonas Gratzer Bild 5 av 10
Foto: Jonas Gratzer Bild 6 av 10

Utländska turister tittar på mattor vid en bazar i Teheran. Under sanktionerna har länder som Pakistan och Indien tagit marknadsandelar från iranierna.

Foto: Jonas Gratzer Bild 7 av 10
Foto: Jonas Gratzer Bild 8 av 10

Tillverkning av repet som används i persiska mattor.

Foto: Jonas Gratzer Bild 9 av 10
Bild 10 av 10