Annons
X
Annons
X

Ekonomin splittrar kandidaterna

Fram till valet den 6 november går vi igenom de viktigaste sakfrågorna, och hur kandidaterna ställer sig till dem. Den här gången: Ekonomin och jobben.

President Ronald Reagan och ekonomen John Maynard Keynes

President Ronald Reagan och ekonomen John Maynard Keynes Foto: AP OCH SCANPIX

SVD LISTAR SAKFRÅGORNA

JOBBEN/EKONOMIN Mantrat hela denna långa valrörelse har låtit: the economy, the economy, the economy. Och, sedan: jobs, jobs, jobs.

Republikanen Mitt Romney byggde hela sin kampanj runt att han med sin bakgrund i privata näringslivet är bäst lämpad att se till att den amerikanska jobbmaskinen rullar igång igen.

SJUKVÅRD: Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

Annons
X

Demokraten Barack Obama pekar på att hålet var så djupt att det tog tid att ta sig upp ur det men att indikatorerna pekar i rätt riktning. Romneys förslag vore ett steg tillbaka till ”det som orsakade eländet” enligt honom.

I ekvationen ingår även skatter och budget, eller egentligen det gigantiska underskottet och det enorma skuldberget. Den 31 december hotar automatiska nedskärningar och skattehöjningar om inte enighet kan nås mellan kongressen och Vita huset.

Detta är ännu ett område där kandidaterna står mycket långt från varandra. I grunden handlar det om synen på staten: med Obama som förespråkare för keynesianska satsningar på infrastruktur, forskning och utbildning; och med Romney som ivrare för reaganska utbudsekonomiska tankar om att lägre skatter och färre regleringar får fart på ekonomin och på det viset ökar skatteintäkterna samt att företag är bättre på att ta hand om allt.

Det här vill Barack Obama: Locka tillbaka företag som flyttat jobb utomlands genom att slopa subventioner som gynnat sådan flykt. Fortsätta politik som gynnar tillverkningsindustrin, med 1 miljon nya jobb. Fördubbla exporten. Öka turismen. Se till att de nya reglerna för storbanker efterlevs och främja mer utlåning. Hävdar att hans politik redan gett resultat, med privat jobbtillväxt, rekordnoteringar på börsen och pånyttfödd inhemsk bilindustri.

Det här vill Mitt Romney: Lovar att skapa 12 miljoner jobb via sin plan i fem punkter: energioberoende, mer frihandel, bättre grundskolor och yrkesutbildning, krympa budgetunderskottet och de federala utgifterna, satsa på småföretagande. Vill krympa fackets inflytande och slopa slösaktiga offentliga program för exempelvis vidareutbildning. Färre regleringar som hämmar jobbskapande. Öka kvoten för invandrare med speciella kunskaper.

INVANDRING: En av de mest infekterade samhällsfrågorna

Slutsats: Om ingen ny katastrof inträffar väntas ekonomin skjuta fart igen, kanske nästa år, kanske året därpå, av skäl som kallas cykliska. Det kommer att finnas en uppdämd efterfrågan om inte annat så på grund av befolkningsökningen. Oavsett vem som blir president kommer denne att få njuta frukterna av denna tillväxt.

Parallellt väntar, sannolikt, ett stålbad i och med att underskotten måste tackas på något sätt. Förutom inflation lär det bli både skattehöjningar och nedskärningar.

Men bägge kandidaternas program kritiseras. Obamas för att det inte innehåller mycket nytt och Romneys för att det saknas för många detaljer.

VAPENLAGAR: Kandidaterna duckar i vapenfrågan

SKOLAN: Här är USA sämre än både Finland och Kina

SKATTER: Medelklassen fokus i viktigaste frågan

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11?

quiz.svd.se

90-tal: Vilket blev serieskyttens namn?

quiz.svd.se

80-tal: Varför blev Ferraro historisk?

quiz.svd.se

70-tal: Härjade i NY, vad kallades han?

quiz.svd.se

60-tal: Vad hette berömd månlandare?

quiz.svd.se

Historia: Vad kan du om USA:s presidenter?

quiz.svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

Annons
Annons
X

President Ronald Reagan och ekonomen John Maynard Keynes

Foto: AP OCH SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X