Annons

Ekonomin slagträ i euroduell

Utrikesministern ville ha besked av centerledaren på hur politiken ska se ut efter ett nej till euron den 14 september. Maud Olofsson pressade i sin tur Anna Lindh på hur regeringen ska finansiera ett höjt överskott. I går gick startskottet för ett stort antal eurodebatter runt om i landet.

Under strecket
Publicerad

Utrikesminister Anna Lindh och centerledaren Maud Olofsson möttes i den första av en lång rad, 176 stycken, eurodebatter som ska hållas fram till folkomröstningen. Inför ja-anhängare respektive nej-sägare lyckades de två tröska igenom en rad av sina argument. Tonvikten låg dock på ekonomin. - Oron i det ekonomiska systemet riskerar att bli större. Du kan inte låtsas som om allt blir oförändrat vid ett nej, sade Anna Lindh och undrade hur nej-sidan ska hantera den situationen. Svaret på det var business as usual. - Det behövs inte annat än i dag, räntan och penningpolitiken, förklarade Maud Olofsson.

Centerledaren å sin sida ville veta hur regeringen tänker finansiera de ökade överskotten som ska fungera som konjunkturdämpare. Var ska de pengar tas, undrade hon. Genom skattehöjningar, uteblivna satsningar eller nedskärningar? Anna Lindh menade att ett höjt överskottsmål tvingas fram inte på grund av ett EMU-medlemskap utan för att finansiera en allt äldre befolkning. Hon tonade också ned eventualiteten att regeringen skulle behöva ta till de åtgärder som socialdemokraterna och LO enats om. - Vi har presenterat vad vi gör i värsta fall.

Annons
Annons
Annons