Annons

Janerik Larsson:Ekonomin överordnad när medborgarna väljer

West Palm Beach, Florida i mars. Trump och Bolsonaro möts.
West Palm Beach, Florida i mars. Trump och Bolsonaro möts. Foto: Allen Eyestone / TT

Mänskliga rättigheter värderas inte högre än en ny Mercedes-Benz. Janerik Larsson skriver i veckans mediekrönika om att ekonomin tycks vara den överlägset viktigaste faktorn som påverkar politikernas ställning.

Under strecket
Publicerad

Är det ekonomiska utfallet i ett land för de flesta medborgare viktigare än om landets regering visar respekt för mänskliga rättigheter? Jochen Bittner, debattredaktör på tyska veckotidningen Die Zeit, ställer den bekymrade frågan i en krönika i New York Times, och redovisar ett samtal med en turkisk vän som berättat för honom om ett besök i Anatolien, en mycket fattig del av landet.

President Recep Tayyip Erdogans regim har varit generös med statsstöd till regionen och Bittners turkiske vän berättar om ett samtal med sin kusin som lever där. Kusinen visade upp sin nya bil, en Mercedes-Benz, och skröt med hur mycket statsstödet förbättrat hans och hans familjs levnadsvillkor. ”Jag lever som en amerikan här”, skröt vännen och tillfogade att han givetvis skulle ge Erdogan, som haft makten i Turkiet i ett par decennier, sin röst när det är dags för val igen.

Annons
Annons
Annons