Annons

Ekonomi på steroider

Melinda Merritt har bott i Midland i 60 år. Hon har upplevt oljans effekter, ekonomins toppar och dalar.
Melinda Merritt har bott i Midland i 60 år. Hon har upplevt oljans effekter, ekonomins toppar och dalar. Foto: PONTUS HÖÖK
Under strecket
Publicerad

Michael Marris, här med dottern Arrington, fick se 20 av sina kollegor tvingas lämna sina jobb på grund av det dalande behovet av arbetskraft.

Foto: PONTUS HÖÖK

Ricky Lobo är långtradarchaufför. I och med den ekonomiska situationen har antalet arbetstillfällen halverats för honom. Från fyra körningar om dagen till två.

Foto: PINTUS HÖÖK

Ross Lacey, lokalpolitiker och oljeman, säger att staden har ett ”utbudsproblem” snarare än ett ”efterfråganproblem” sedan man producerat olja i allt för hög takt.

Foto: PONTUS HÖÖK

Fråga vem som helst på gatan i Midland och du får en sekundsnabb oljeanalys. Midland lever inte på oljan – staden har den i sitt blodomlopp.

Midland grundades i början av 1880-talet som en station längs Texas and Pacific Railway och fick sitt första postkontor 1884. Knutpunkten lyckades växa sig till en av Texas viktigaste handelsplatser för boskap strax före sekelskiftet. Men det var när olja hittades i Reagan County en bit åt sydost 1923 som orten befäste sin plats på kartan som regionalt oljecentrum, en ”boomtown”.

Annons
Annons
Annons