Annons
X
Annons
X

Ekonomernas bästa tips: Så ska ungdomar spara

När gymnasietiden går mot sitt slut kan tankar om eget boende och andra framtidsplaner göra sig gällande. SvD Näringsliv guidar dig till hur man kan placera sina pengar så att de kan växa över tid.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Foto: Jessica Gow/TT

Börja tidigt med sparandet

Att som ungbörja spara pengar för att skapa en buffert för framtiden ser man inte alltid som självklart. Men faktum är att sparande på längre sikt kan ge en ordentlig tillväxt fram till dess att man ska använda pengarna.

– Det viktigaste är att man kommer igång och faktiskt sparar regelbundet. Det är fantastiskt bra om man kommer igång i en ung ålder och får en rutin, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank.

Annons
X
Annons
X

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Foto: Erik Mårtensson/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

[object Object]
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Foto: Erik Mårtensson/TT

Har dina föräldrar sparat?

En bra start är att skaffa sig en inblick i det eventuella sparkonto som ens föräldrar har upprätthållit under uppväxten.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, menar att det är nyttigt att bli insatt och få en egen inblick i föräldrarnas sparande när man blivit myndig.

– Här behöver de unga ta kommandot över sparandet både för att lära sig men också för att se över sina alternativ för att kunna få bättre avkastning.

Sex av tio föräldrar i Sverige har sparat i snitt 285 kronor i månaden åt sina barn sedan födseln. Ett sparande som efter 18 år skulle uppgå till ungefär 60 000 kronor.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Sparkonto, en bra början

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Har man tänkt sig ett kortsiktigt sparande som pågår i högst fem år kan det vara värt att ha pengarna på ett sparkonto och undvika att sätta in på fonder.

– Handlar det om sparande under exempelvis två år skulle jag inte våga välja börsen. Alla pengar kan exempelvis gå ner en fjärdedel i värde på ett år, innan det börjar vända. Det passar bättre för långsiktigt sparande, säger Claes Hemberg.

Har man ett sparkonto ska man vara noga med att det finns sparränta även om den är förhållandevis låg i nuläget.
Olika nischbanker kan ge en ränta på nära 1 procent.

Exempelvis ger Avida Finans 0,80 procent på sina sparkonton och Carnegie ger 0,70 procent. Det är också värt att kolla upp så att banken har insättningsgaranti.

– Det innebär att om banken går i konkurs så går staten in och skyddar dina besparingar. Det finns många som ger en bra ränta, men om skyddet inte finns bör man hålla sig undan, säger Joakim Bornold.

Annons
X
Annons
X

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

[object Object]
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Daniella Backlund

Aktiefonder, för långsiktigt sparande

Ska man spara längre än fem år kan det vara värt att flytta över sina pengar till en aktiefond, för att långsiktigt få en större tillväxt. Men jämför man med ett sparkonto måste man vara medveten om de ökade riskerna, då värdet på pengarna påverkas av börsen.

– Det kan svänga upp och ner under perioder, men det ger med sannolikhet en bättre avkastning sedan när pengarna väl ska användas, säger Joakim Bornold, Nordnet Bank.

Ett bra tips när man ska sätta in sina pengar i fonder är att inte ha för bråttom.

– Man bör inte sätta in eller ta ut pengarna för hastigt, och inte heller flytta för stora belopp. För det kan påverkas väldigt mycket av dagsläget, säger Claes Hemberg, Avanza.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Undvik vissa fonder i början

Vid valet av aktiefonder menar Joakim Bornold att det finns vissa alternativ med högre risker som kan vara bra att vänta med tills man får mer kunskap.

Exempel är Sverigefonder som riktar sig till den svenska marknaden samt tillväxtmarknadsfonder som riktar sig till tillväxtekonomier.

– En global indexfond är i stället ett bra startalternativ. Den är bredare och du får en global exponering mot alla börser. Det bildar en bra bas i fondportföljen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

Foto: Christine Olsson/TT

Investeringssparkonto, för att få lägre skatt

När man har valt att sätta sina pengar i fonder kan det vara bra att skaffa ett investeringssparkonto, ISK. För det långsiktiga sparandet kan det ge goda förutsättningar.

– Det ska du ha om du väljer att investera i en aktiefond. Det fungerar som ett skal som samlar dina investeringar och gör att man få lägre skatt på aktieutdelningarna, säger Joakim Bornold.

Annons
Annons
Annons
X
Annons
X