Annons
X
Annons
X

Ekonomer varnar för hård sparlinje

Moderaterna går till val på en tuff svångremspolitik. Satsningar ska finansieras krona för krona. Den yttersta konsekvensen kan bli att välfärden urholkas, bedömer regeringens egna experter.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT

**Statsminister **Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg stakade vid en pressträff i dag ut Moderaternas ekonomiska politik. Utgångspunkten är att “ett omslag” är på väg i svensk ekonomi och nu gäller det att inte “gasa” för mycket. I stället ska varje satsning finansieras “krona för krona”.

I Ekots lördagsintervju förklarade Anders Borg att skattesänkningar inte längre är aktuella, i stället kan det bli tal om skattehöjningar för att betala det regeringen vill göra. Men höjd skatt på alkohol, tobak och fordon ger inte utrymme för reformer av någon större kaliber, påpekar Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, KI.

– Det blir ju inte så många miljarder av det. Vi tror att det krävs ytterligare skattehöjningar och utgiftsneddragningar utöver de reformer som finansieras krona för krona.

Annons
X

Regeringens dilemma är att enda sättet för att få fram pengar till satsningar är att spara, höja skatter eller att gå ifrån överskottsmålet något som skulle tillåta lånefinansiering. Men Anders Borg klargjorde i går att Sverige ska tillbaka till enprocentsmålet.

Men flera ekonomer har länge talat om behovet av att förändra överskottsmålet.

– Vi tycker ju att det finns skäl att titta närmare på regelverket när det demografiska trycket ökar, säger också Mats Dillén.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderatledningens hårdföra linje kan leda till att den nuvarande nivån inom välfärden urholkas, enligt John Hassler, ordförande för finanspolitiska rådet, ett annat av regeringens expertorgan.

  – Nominella utgifter, till exempel transfereringar till kommunerna och myndigheter och vissa bidragssystem, hålls konstanta trots att löner ökar och inflationen gröper ur pengarna. Så det blir väldigt tufft, säger John Hassler men betonar att han delar uppfattning att det krävs en skärpt finanspolitik.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X