Annons

Lars Magnusson:Ekonomer tycker precis som alla andra

Nationalekonomer anklagas ofta för att blanda samman vetenskap och ideologi. Duncan Foley konstaterar i ”Adam's Fallacy” att ekonomer i högre grad måste erkänna värdeproblemen i allt vad de säger. Men att ingen vetenskap går fri från tyckande visade redan Thomas Kuhn.

Under strecket
Publicerad

 Den 21 maj 1821 skrev den på sin tid välkände brittiske nationalekonomen J R McCulloch ett upprört brev till kollegan, den ännu mera kände börshajen och ekonomiske skribenten, David Ricardo. McCulloch var upprörd för att Ricardo i den senaste upplagan av ”Principles of Political Economy” hade lagt till ett kapitel, ”On Machinery”, där han pläderade för att införandet av maskiner i den brittiska textilindustrin mycket väl kunde leda till arbetslöshet.

Det passade sig inte att Ricardo gav legitimitet åt denna i grunden lika felaktiga som farliga uppfattning, menade McCulloch. Han såg för sig att den tidens maskinvräkare – ludditerna – skulle få vatten på sin kvarn när de gick runt på landsbygden i Midlands rika jordbruksdistrikt och med sin mytiske kapten Swing i spetsen slog sönder tröskmaskiner. Men Ricardo stod på sig. Mekanisering kunde mycket väl innebära arbetslöshet eftersom maskiner slog ut arbetskraft och minskade efterfrågan på livsmedel vilket i sin tur minskade BNP. Den tekniska utvecklingen var alltså inte entydigt till godo för arbetarklassen. McCulloch (liksom kollegor som Thomas Robert Malthus) tyckte uppenbarligen inte alls om den sanning som Ricardo tyckte sig ha fått uppenbarad.

Annons
Annons
Annons