Annons
X
Annons
X

Ekonomen som gissade rätt

Han är ekonomen som gissade rätt om Fed. Bank of Americas chefekonom Michael Hanson förutsåg att Ben Bernanke skulle lämna det ekonomiska stödet orört. Det till synes enkla knepet: Att titta på vad Fed var ute efter – och försöka hitta det i den ekonomiska statistiken.

– Om du tittar på vad som fanns i statistiken och vad Fed var ute efter så fanns det helt enkelt inte där. Fed letade letade efter mer momentum i ekonomin och en bättre jobbmarknad. Och även om arbetslöheten sjunkit så var det av fel anledningar, säger Michael Hanson i en intervju med Bloomberg TV.

– Tillväxten var en besvikelse och Fed såg inte att inflationen var på väg tillbaka. Så det var nog ett mycket svårt beslut för Fed, säger Hanson.

Stigande boräntor pekas också ut som en nyckelorsak till att Fed vill fortsätta pumpa likviditet in i ekonomin. De långa marknadsräntorna befann sig nära tvåårshögsta, och centralbanken var orolig att minskat stöd skulle utlösa en ny bostadskris när ekonomiskt svaga hushåll inte klarar räntebetalningarna.

Annons
X

Hanson pekar även på det osäkra läget i politikens Washington, där republikaner och demokrater i kongressen får alltmer bråttom att undvika en hotande amerikansk nedstängning av den offentliga sektorn. USA:s skuldtak måste höjas någon gång i oktober eller början av november.

– Osäkerheten har ökat, särskilt kring läget i Washington, konstaterar Bank of Americas Michael Hanson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X