Annons
X
Annons
X

Ekonom: Riksbankens krisverktyg känsligt

En krisåtgärd som kan lyfta inflationen. Eller ett steg mot ett regelrätt valutakrig. Meningarna går isär när ekonomer ska tolka Riksbankens besked att en valutaintervention rycker närmre.

– Valutainterventioner är ytterst känsligt, säger Nordeas Andreas Wallström.

Riksbankens minusränta
Sveriges Riksbankschef Stefan Ingves.

Sveriges Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På måndagen stod det klart att en valutaintervention, det som Riksbanken vill använda för att elda på inflationen, kan bli aktuell i närtid.

Beslutet innebär att Riksbankschefen Stefan Ingves, tillsammans med förste vice riksbankschef, får ta fram närmare detaljer för att sänka kronans värde genom att köpa utländska valutor och sälja ur de egna valutareserverna. Detta sedan kronan stärkts mot både dollarn och euron mot slutet av förra året.

– Helt plötsligt har den åtgärden kommit upp som en bubblare och framstår som något som ligger närmare till hands om kronan skulle stärkas ytterligare, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.

Annons
X

Målet är alltjämt att få upp inflationen till omkring 2 procent. Men att ingripa på valutamarknaden är kontroversiellt, påpekar Andreas Wallström.

– Valutainterventioner är ytterst känsligt. Inte minst politiskt. I någon mening kan man säga att om vi försvagar vår växelkurs så stärker vi också någon annans. Den inflation som vi får via en högre växelkurs tar vi i någon mening från någon annan. Tittar man ut i världen är det många som vill ha hög inflation.

– Om ett land som Sverige‚ som går bra med hög tillväxt, skulle stimulera ekonomin genom att försvaga valutan skulle ses av många som ett extremt tilltag. IMF har till exempel avrått Riksbanken från en sådan åtgärd, säger Andreas Wallström.

Samtidigt har länder som Kina, Brasilien och Tyskland redan gjort valet att köpa utländska valutor, vilket enligt Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström kan vara en framkomlig väg även för Sverige.

– Riksbanken har en helt annan ekonomisk utveckling än vad euroområdet har. Då blir det orimligt att följa Europeiska Centralbanken i räntepolitiken. Ska man då göra något för att inte kronan ska blir för stark är det att köpa utländska valutor för att förhindra den egna valutans uppgång, säger han.

Men kan det vara en långsiktig lösning för att få upp inflationen?

– Nej, det kan det inte vara. Det finns mycket forskning på hur stora effekterna kan vara av valutainterventioner. Allt tyder på att det inte kan ha några långvariga effekter.

Det enda som kan få upp inflationen i svensk ekonomi på sikt är enligt ekonomerna högre löner.

– Om man inte ständigt försvagar valutan kommer någon gång kronförsvagningen att jobba emot Riksbankens mål. Det enda sättet att varaktigt få upp inflationen är om lönerna går upp, säger Nordeas Andreas Wallström.

Annons

Sveriges Riksbankschef Stefan Ingves.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X