Annons
X
Annons
X

Ekomjölk rik källa till omega-3

Ekologisk mjölk innehåller betydligt mer hälsosamma omega-3-fettsyror än konventionell mjölk och utgör ett viktigt alternativ till fisk, visar en stor amerikansk studie. I Sverige ökar åter försäljningen av ekomjölk efter en tids stagnation.

(uppdaterad)
[object Object]
Ekologisk mjölk har visat sig innehålla mer Omega tra än konventionellt producerad mjölk. Foto: TT

Det har länge debatterats om ekologisk mjölk är hälsosammare än vanlig mjölk. Nu bekräftar den första storskaliga och nationella kartläggningen i USA att ekologisk mjölk innehåller mer av omega-3-fettsyror. En typ av fett som är vanlig i fisk och som i andra studier kopplats till bättre hjärthälsa.

Den ofta diskuterade balansen mellan omega-3 och omega-6-fett är dessutom mer fördelaktig i ekomjölken, visar resultaten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under studien, som pågick i 18 månader, gjordes 378 provtagningar på både konventionella och ekologiska gårdar i sju olika regioner i USA.

  Annons
  X

  – Att dricka ekologisk mjölk dämpar utan tvekan riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, säger studiens huvudförfattare Charles Benbrook som är professor vid Washington State-universitetets center för uthålligt lantbruk.

  – All mjölk är hälsosam och bra för människor men ekomjölken är bättre eftersom den har en mer fördelaktig balans av dessa fettsyror.

  Eko-mjölken innehöll 62 procent mer omega-3 som annars finns i fet fisk och i viss grad i rapsolja. Eko-mjölken innehöll dessutom 25 procent mindre omega-6 som är vanligt i det hårt processade industrifett som används i friterad mat och kakor och annat med lång hållbarhetstid.

  Omega-3 är våra kroppars finaste olja som används på känsliga platser som hjärtklaffar, ögonlock, hjärnan och spermier. Omega-6-fettsyror stimulerar istället inflammation som är en viktig del i vårt immunförsvar. Men med för mycket omega-6 överstimuleras immunförsvaret och detta misstänks bidra till ökad inflammation och exempelvis allergier och kärlsjukdomar.

  Forskarna anser att kvoten mellan intaget av omega-3 och omega-6 tidigare var balanserad men att omega-6 genom dagens ensidiga västerländska kost fått ett mycket starkt övertag.

  En viktig förklaring är det foder korna äter, förklarar Charles Benbrook. Andelen omega-3 i mjölken ökar om korna får gå ute och beta, vilket är ett krav vid ekologisk produktion.

  – Fettsyrabalansen i mjölken beror på vad djuren äter. Ju mer majs och koncentrat, desto lägre omega-3 och högre omega-6 i mjölken, och ju mer bete och gräsbaserat foder desto mer kommer omega-3 att öka och omega-6 att gå ner, säger Charles Benbrook.

  Alla är dock inte överens när det gäller riskerna med omega-6. Forskare vid Harvard har till exempel framhållit att det är bra för hjärthälsan att öka både omega-3 och omega-6 även om nyttan av den senare är mindre.

  Charles Benbrook anser att mjölk är ett bra alternativ till fisk som i dag rekommenderas inte minst för sitt sunda fett, även om halterna av dessa är lägre i mjölken.

  – I vikt räknat får många i sig 20 gånger mer mjölk än fisk under en vanlig dag. Då blir mjölken en både bra och billig alternativ källa till omega-3.

  Sommaren 2012 presenterades en stor metastudie som sammanfattade resultaten från 13 mindre studier om mjölk som gjorts åren 2008 till 2011. Även denna tydde på en bättre fettprofil i ekomjölken.

  – Det har varit flera studier tidigare som pekat i den här riktningen, även i Sverige. Grunden ligger i att djuren får gå ute och beta, säger Pelle Fredriksson, informatör vid SLU:s Centrum för ekologisk produktion och konsumtion.

  Han påpekar att även konventionellt uppfödda kor får bättre fettbalansen i mjölken om de går ute och betar.

  – Men redan i tankbilen blandas mjölken från dessa uppfödare med annan konventionell mjölk. Inom ekologisk produktion finns det krav på hur mycket djuren ska gå ute och också på hur mycket grovfoder de ska få, säger Pelle Fredriksson.

  Annons
  Annons
  X

  Ekologisk mjölk har visat sig innehålla mer Omega tra än konventionellt producerad mjölk.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X