Annons
X
Annons
X

Ekomjölk nyttigare än vanlig mjölk

Ekologisk mjölk från naturbetande kor är nyttigare än vanlig mjölk, åtminstone på sommaren, visar en stor EU-finansierad studie. Men den allra bästa mjölken kom från icke ekologiska rancher där djuren fick nästan 100 procent naturbete.

Mjölk från kor som tillbringar sina dagar på betesängar och idisslar färskt gräs och klöver är mer hälsosam än mjölk från kor som står inomhus och tuggar fröbaserat kraftfoder.

Mindre analyser har antytt samma sak tidigare, men nu är det bekräftat i en stor och djuplodande EU-studie. När forskare från universitetet i Newcastle i detalj analyserade 109 prover från 25 olika sorters mjölkgårdar var skillnaden i kvalitet stor, särskilt under vår och sommar då betet var friskt.

– Betet är nyckeln, det är en kunskap som kan användas i både ekologisk och konventionell produktion. Naturbetarna gav mjölk som innehöll mer antioxidanter och som hade en bättre balans mellan olika fettsyror, säger Gillian Butler vid Newcastle-universitetet som leder projektet, till SvD.

Annons
X

De brittiska eko-kossorna levde på sommaren till 90 procent på bete och färskt grovfoder. Men allra bäst var mjölken från några icke-ekologiska rancher där djuren till nästan 100 procent levde på färskt gräs.

I Sverige tillåter däremot KRAV upp till 50 procent kraftfoder under den period då eko-kossorna mjölkar mest.

Studien ingår i European quality low input Food project som fått 200 miljoner kronor av EU. I november 2007 visade en annan delrapport att åtta sorters ekologiskt odlade frukter, grönsaker och sädesslag innehöll upp till 40 procent mer antioxidanter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resultaten om mjölk publiceras i Journal of science of food and agriculture och betecknas av forskarna själva som en milstolpe. Mjölken från naturbetarna innehöll betydligt mer E-vitamin och karotenoider. Den hade mindre mättat fett men mer enkel- och fleromättat och hade dessutom en bättre kvot mellan fleromättat Omega-3 och Omega-6-fett.
  **
  Dessutom noterades 60 procent** högre halter av konjugerad linolsyra, CLA, framför allt den form som kallas CLA 9 och som kopplats till de största hälsofördelarna. Halterna av CLA 9 var särskilt höga i mjölken från de rancher där djuren till nästan 100 procent levde på färskt gräs.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X